Wczoraj rosół? Dzisiaj pasztet! Najprostszy i najlepszy przepis

5

Z wczorajszego rosołu można zrobić nie tylko pomidorową. Z warzyw po bulionie i mięsa wyjdzie doskonały pasztet.

Wczoraj rosół? Dzisiaj pasztet! Najprostszy i najlepszy przepis
Pasztet z warzyw po rosole. (YouTube)

Warzywa po gotowaniu bulionu zazwyczaj wyrzucamy do kosza. A szkoda, bo można z nich upiec naprawdę smaczny pasztet. W wersji wegetariańskiej, czy mięsnej. Wystarczy dodać kilka składników i gotowe. Na kanapki jak znalazł.

Pasztet z warzyw po rosole. Składniki:

  • gotowana włoszczyzna z rosołu
  • posiekana cebulka
  • ugotowana kasza jaglana
  • suszone pomidory
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • ciecierzyca z puszki
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • czosnek w proszku
  • tymianek
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz
  • sezam
  • pestki słonecznika

Pasztet z warzyw po rosole. Wykonanie:

  • Najpierw zmiel ugotowaną kaszę jaglaną, dodaj do niej ciecierzycę, cebulkę, suszone pomidory i zmiel na gładką masę
  • Później dodaj warzywa z rosołu, kilka kropel oliwy, przyprawy i ponownie zmiel
  • Do powstałej masy dodaj koncentrat i jajko, wymieszaj
  • Gotową masę przełóż do keksówki wyłożonej papierem i posyp sezamem i pestkami słonecznika
  • Piecz ok 50 minut w temp. 180 stopni

Pasztet możesz jeść i na ciepło i na zimno. Doskonale smakuje rozsmarowany na kanapce, ale sprawdzi się również jedzony solo w plasterkach. Jeśli gotowałeś rosół z mięsem je również możesz dodać do swojego pasztetu. Zmiel je wtedy podczas pierwszego etapu.

Zobacz także: Jak upiec idealny pasztet na świąteczny stół?
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić