aktualizacja 

Domowe paluszki rybne. Szybki i smaczny pomysł na obiad

0

Paluszki rybne to przysmak uwielbiany nie tylko przez najmłodszych. To także świetny pomysł na szybki i pożywny obiad, który zasmakuje wszystkim domownikom.

Domowe paluszki rybne. Szybki i smaczny pomysł na obiad
Domowe paluszki rybne to szybki i smaczny pomysł na obiad (Pixabay)

Domowe paluszki rybne są wyjątkowo chrupiące, sycące i po prostu pyszne! Zrobione z dobrej jakości ryby są także pełne witamin i minerałów, niezbędnych szczególnie w okresie zimowym. Paluszki rybne przyrządza się łatwo i ekspresowo – z tym daniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz.

Domowe paluszki rybne – potrzebne składniki:

  • Ok. 500 g filetów z białej ryby (najlepiej sprawdzi się dorsz)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Dodatkowe przyprawy wedle uznania, np. pieprz cytrynowy, papryka, czosnek granulowany (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia

Domowe paluszki rybne – sposób przygotowania:

  • Rybę umyj i osusz. Jeśli ma skórę, zdejmij ją
  • Filety pokrój w paski
  • Plasterki posyp lekko solą i pieprzem z każdej strony
  • Na osobnych talerzach przygotuj: mąkę, bułkę i roztrzepane jajo
  • Mąkę możesz wymieszać z przyprawami (opcjonalnie)
  • Plasterki ryby obtaczaj po kolei w mące, jajku, a na koniec w bułce
  • Na patelni rozgrzej olej
  • Paluszki smaż do zrozumienia z każdej strony

Voila! Pyszny obiad gotowy. Domowe paluszki rybne podawaj z frytkami lub np. z puree ziemniaczanym i surówkami. Nieusmażone paluszki można z powodzeniem zamrozić i przechowywać w zamrażarce do ok. 2 tygodni. Smacznego!

Zobacz także: Turecka pizza, jakiej nie znałeś. Prosty przepis na pyszne danie
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić