Przepis na ulubione ciasteczka królowej Elżbiety. Doskonałe do herbatki

9

Herbata i ciasteczka to stały punkt codziennego grafiku królowej Elżbiety. Mamy przepis na te, które głowa Wielkiej Brytanii lubi najbardziej.

Przepis na ulubione ciasteczka królowej Elżbiety. Doskonałe do herbatki
Przepis na ulubione ciasteczka królowej Elżbiety. (Getty Images)

Popołudniowa herbata to brytyjska tradycja, o którą królowa Elżbieta praktykuje od lat. Miała okazję próbować wypieków z różnych stron świata od najlepszych specjalistów w tej dziedzinie. Mimo wszystko pozostaje wierna rodzimym scones. Maślane ciasteczka podawane są najczęściej na ciepło z konfiturą i masłem.

Przepis na scones. Składniki:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g rodzinek (lub kawałków czekolady)

Przepis na scones. Wykonanie:

  • Mąkę przesiej z solą, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, całość przesiej jeszcze raz
  • Do mąki dodaj zimne, pokrojone w kostkę w masło, zacznij ucierać masę
  • Jajko ubij mikserem, dodaj mleko
  • 2/3 mleczno-jajecznej mieszanki dodaj do mąki, ugnieć ciasto na gładko
  • Dodaj rodzinki lub czekoladę, wymieszaj do połączenia składników
  • Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5 cm i wytnij kółeczka
  • Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a ich wierzch posmaruj pozostałą częścią jajka i mleka
  • Piecz ok. 10 min w temperaturze 200 stopni
Zobacz także: Amerykańskie ciasteczka z czekoladą
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić