Wlej do masy na kotlety mielone. Będą soczyste i mniej tłuste

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, uwielbiany od pokoleń. Czy wiesz, ze jeden składnik może sprawić, że będą soczyste i mniej tłuste? Zobacz, jak zrobić idealne kotlety mielone.

Jak zrobić soczyste mielone?Jak zrobić soczyste mielone?
Źródło zdjęć: © Getty Images | alfexe
Małgorzata Badur

Kotlety mielone to nieodłączny element polskiej kuchni, który cieszy się popularnością od dziesięcioleci. Znane z prostoty przygotowania i możliwości wielu wariantów, są doskonałą propozycją na obiad, który zasmakuje każdemu. Tradycyjnie serwowane z ziemniakami i surówką, podbiły serca smakoszy w całym kraju.

Jak zrobić kotlety mielone?

Składniki na tradycyjne kotlety mielone:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Aby przygotować tradycyjne kotlety mielone, należy zacząć od dokładnego posiekania cebuli. Następnie, w dużej misce umieszczamy świeże mięso wieprzowe lub wołowe i dodajemy do niego posiekaną cebulę.

Następnie do miski z mięsem i cebulą należy dodać jedno rozbełtane jajko oraz odmierzoną ilość mleka. Następnie dosypujemy bułkę tartą, która zapewni odpowiednią konsystencję, oraz przyprawy – majeranek, sól i pieprz – które podkreślą smak całości. Całość mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

Kiedy mamy już przygotowaną masę, przechodzimy do formowania kotletów. Rękami formujemy okrągłe kotlety, lekko je spłaszczając, aby miały równomierną grubość, co zapewni równomierne smażenie.

Następnie przechodzimy do smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie kładziemy na nim kotlety. Smażymy je na średnim ogniu, aż z obu stron będą złociste i chrupiące. Optymalny czas smażenia to około cztery-pięć minut na każdą stronę.

Po usmażeniu kotlety przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Co zrobić, by kotlety były soczyste i miękkie?

Mleko dodane do masy na kotlety mielone działa jako naturalny zmiękczacz, dzięki czemu mięso staje się bardziej puszyste i delikatne. To ułatwia formowanie kotletów i zapewnia lepszą konsystencję, co jest przydatne podczas smażenia.

Ponadto mleko wzbogaca smak kotletów i ogranicza ono wchłanianie nadmiaru tłuszczu podczas smażenia, co pozwala uzyskać lżejsze i mniej tłuste kotlety, idealne na domowy obiad.

Wybrane dla Ciebie
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Prokuratura w Japonii żąda dożywocia. Wraca sprawa zabójcy Shinzo Abego
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Zamroź to już dziś, a święta będą znacznie łatwiejsze. Lista najlepszego do zamrożenia jedzenia
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Niemcy ostrzegają. Krążą takie zdjęcia "policjantek"
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Najkrótszy dzień w roku. Zbliża się wielkimi krokami
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Mbappe dogoni Ronaldo? Rekord jest blisko
Nie było jeszcze 6:00. Ujęcia sprzed Aldi. Ustawiła się kolejka
Nie było jeszcze 6:00. Ujęcia sprzed Aldi. Ustawiła się kolejka
To naprawdę się stało. Wiadomo, kto prowadził. Akcja służb we Francji
To naprawdę się stało. Wiadomo, kto prowadził. Akcja służb we Francji
Ekwador: zastrzelono Mario Pineidę. Byłego piłkarza Barcelony de Guayaquil
Ekwador: zastrzelono Mario Pineidę. Byłego piłkarza Barcelony de Guayaquil
Ta kometa rozpaliła wyobraźnię świata. 19 grudnia znajdzie się blisko Ziemi
Ta kometa rozpaliła wyobraźnię świata. 19 grudnia znajdzie się blisko Ziemi
Cicha wojna o miliardy. Belgia na celowniku Rosjan
Cicha wojna o miliardy. Belgia na celowniku Rosjan
To nie fotomontaż. 27-latek jechał "elektrykiem". Tak skończył
To nie fotomontaż. 27-latek jechał "elektrykiem". Tak skończył
Chciał kupić aparat na święta. Stracił duże pieniądze
Chciał kupić aparat na święta. Stracił duże pieniądze