Wlej do masy na kotlety mielone. Będą soczyste i mniej tłuste

Kotlety mielone to klasyk polskiej kuchni, uwielbiany od pokoleń. Czy wiesz, ze jeden składnik może sprawić, że będą soczyste i mniej tłuste? Zobacz, jak zrobić idealne kotlety mielone.

Jak zrobić soczyste mielone?Jak zrobić soczyste mielone?
Źródło zdjęć: © Getty Images | alfexe
Małgorzata Badur

Kotlety mielone to nieodłączny element polskiej kuchni, który cieszy się popularnością od dziesięcioleci. Znane z prostoty przygotowania i możliwości wielu wariantów, są doskonałą propozycją na obiad, który zasmakuje każdemu. Tradycyjnie serwowane z ziemniakami i surówką, podbiły serca smakoszy w całym kraju.

Jak zrobić kotlety mielone?

Składniki na tradycyjne kotlety mielone:

  • 500 g mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Aby przygotować tradycyjne kotlety mielone, należy zacząć od dokładnego posiekania cebuli. Następnie, w dużej misce umieszczamy świeże mięso wieprzowe lub wołowe i dodajemy do niego posiekaną cebulę.

Następnie do miski z mięsem i cebulą należy dodać jedno rozbełtane jajko oraz odmierzoną ilość mleka. Następnie dosypujemy bułkę tartą, która zapewni odpowiednią konsystencję, oraz przyprawy – majeranek, sól i pieprz – które podkreślą smak całości. Całość mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

Kiedy mamy już przygotowaną masę, przechodzimy do formowania kotletów. Rękami formujemy okrągłe kotlety, lekko je spłaszczając, aby miały równomierną grubość, co zapewni równomierne smażenie.

Następnie przechodzimy do smażenia. Na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie kładziemy na nim kotlety. Smażymy je na średnim ogniu, aż z obu stron będą złociste i chrupiące. Optymalny czas smażenia to około cztery-pięć minut na każdą stronę.

Po usmażeniu kotlety przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Co zrobić, by kotlety były soczyste i miękkie?

Mleko dodane do masy na kotlety mielone działa jako naturalny zmiękczacz, dzięki czemu mięso staje się bardziej puszyste i delikatne. To ułatwia formowanie kotletów i zapewnia lepszą konsystencję, co jest przydatne podczas smażenia.

Ponadto mleko wzbogaca smak kotletów i ogranicza ono wchłanianie nadmiaru tłuszczu podczas smażenia, co pozwala uzyskać lżejsze i mniej tłuste kotlety, idealne na domowy obiad.

Wybrane dla Ciebie
Grudzień zapisał się w historii. "Tak ciepło nie było od 74 lat"
Grudzień zapisał się w historii. "Tak ciepło nie było od 74 lat"
Pozowały do zdjęcia. Po chwili stało się to. Przechodnie rzucili się na pomoc
Pozowały do zdjęcia. Po chwili stało się to. Przechodnie rzucili się na pomoc
Poszli do lasu. I nagle taki widok. "Nie no, nie wierzę"
Poszli do lasu. I nagle taki widok. "Nie no, nie wierzę"
Wygrał 10 mln euro w Lotto. Dziś korzysta z pomocy socjalnej
Wygrał 10 mln euro w Lotto. Dziś korzysta z pomocy socjalnej
Nie przyjmuje kopert podczas kolędy. Proboszcz ujawnia, jak reagują parafianie
Nie przyjmuje kopert podczas kolędy. Proboszcz ujawnia, jak reagują parafianie
To nie fotomontaż. Auto w basenie. Ujęcia z Francji podbijają sieć
To nie fotomontaż. Auto w basenie. Ujęcia z Francji podbijają sieć
555 dziennie. PKP ogłasza. Już od 14 grudnia
555 dziennie. PKP ogłasza. Już od 14 grudnia
40 przypadków w całej Polsce. Dramat 22-latki rozpoczął się rano
40 przypadków w całej Polsce. Dramat 22-latki rozpoczął się rano
Wyniki Lotto 13.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 13.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Puchar Świata w Hamar. Damian Żurek stanął na podium
Puchar Świata w Hamar. Damian Żurek stanął na podium
Skoki narciarskie w Klingenthal. Na których miejscach są Polacy?
Skoki narciarskie w Klingenthal. Na których miejscach są Polacy?
Sceny grozy w centrum Gdańska. "Nie wspinaj się na choinkę"
Sceny grozy w centrum Gdańska. "Nie wspinaj się na choinkę"