Jak zakisić buraki czerwone? Banalnie prosty przepis

Zakwas z buraków to nie tylko sposób na poprawienie smaku tradycyjnego barszczu, ale także skarbnica prozdrowotnych właściwości. Dowiedz się, jak przygotować go samodzielnie według tradycyjnego przepisu.

Jak zakisić buraki?Jak zakisić buraki?
Źródło zdjęć: © Getty Images | unknown
Małgorzata Badur

Kiszenie buraków to nie tylko sposób na zachowanie tradycji, ale także na wzbogacenie codziennej diety. Kiszone buraki to nieodłączny element kuchni polskiej. Proces ten, choć prosty, wymaga uwagi, aby osiągnąć idealny smak i wartość odżywczą.

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Jak kisić buraki? Przepis

Potrzebne składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1 mała główka czosnku
  • liście laurowe i ziele angielskie
  • sól niejodowana i woda (1 łyżka soli na 1 litro wody)

Do kiszenia wybieraj świeże, jędrne buraki bez uszkodzeń i oznak pleśni.

Jak zakisić buraki? Kiszenie buraków nie jest trudne. Poniżej wyjaśniamy, jak zrobić to krok po kroku.

  1. Umyj i obierz buraki, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
  2. Ułóż buraki w dużym słoju, przekładając warstwy przyprawami: czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim.
  3. Zalej wszystko wodą z rozpuszczoną solą, tak aby buraki były całkowicie pokryte.
  4. Przykryj słój ściereczką i odstaw go na 3-7 dni w ciepłe miejsce.

Każdego dnia usuwaj pianę powstającą na powierzchni wody w słoiku, co uchroni zakwas przed pleśnią.

Do czego wykorzystać zakwas buraczany?

Najczęściej zakwasu buraczanego używa się do przygotowania tradycyjnego barszczu czerwonego – to właśnie on nadaje zupie głęboki smak i piękny kolor. Można pić go także samodzielnie w niewielkich ilościach dla wzmocnienia organizmu i poprawy odporności.

Oprócz tego zakwas świetnie sprawdza się jako naturalny dodatek do innych potraw – można nim delikatnie zakwasić zupy, sosy lub wykorzystać buraki pozostałe po fermentacji do sałatek i surówek.

Jakie wartości odżywcze mają kiszone buraki?

Kiszone buraki nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także są bombą witaminową. Dzięki fermentacji bogacą się w probiotyki wspierające trawienie. Są również źródłem witamin C i B oraz minerałów takich jak potas czy magnez. Regularne spożycie kiszonki wspomaga układ odpornościowy i poprawia kondycję jelit.

Wybrane dla Ciebie
Przejechał Teslą ponad 83 tys. km. Porównał koszty z autem benzynowym
Przejechał Teslą ponad 83 tys. km. Porównał koszty z autem benzynowym
Ku przestrodze. Poszedł do lasu, wpadł po pas w mokradło
Ku przestrodze. Poszedł do lasu, wpadł po pas w mokradło
Był poszukiwany od dwóch lat. 26-latek zatrzymany przez "łowców głów"
Był poszukiwany od dwóch lat. 26-latek zatrzymany przez "łowców głów"
Wilk zastrzelony na Podkarpaciu. Trwa dochodzenie prokuratury
Wilk zastrzelony na Podkarpaciu. Trwa dochodzenie prokuratury
Rzucił się na uzbrojonego napastnika. Wiadomo, kim jest bohater z Bondi Beach
Rzucił się na uzbrojonego napastnika. Wiadomo, kim jest bohater z Bondi Beach
Życie Kuby Błaszczykowskiego naznaczyła tragedia. "Pytam, dlaczego?"
Życie Kuby Błaszczykowskiego naznaczyła tragedia. "Pytam, dlaczego?"
Von der Leyen grzmi po atakach w Sydney. "Europa wspiera społeczności żydowskie"
Von der Leyen grzmi po atakach w Sydney. "Europa wspiera społeczności żydowskie"
Strzały na uniwersytecie w USA. Policja zatrzymała jedną osobę
Strzały na uniwersytecie w USA. Policja zatrzymała jedną osobę
Stracił równowagę i zginął. Ciało wyłowiono ze zbiornika
Stracił równowagę i zginął. Ciało wyłowiono ze zbiornika
1600 zł na parę seniorów. Kto miałby się załapać na wsteczne 800 plus?
1600 zł na parę seniorów. Kto miałby się załapać na wsteczne 800 plus?
Strzelanina na plaży w Australii. Są nowe informacje
Strzelanina na plaży w Australii. Są nowe informacje
Spurs i Knicks w finale NBA Cup. Wielkie widowisko w Las Vegas
Spurs i Knicks w finale NBA Cup. Wielkie widowisko w Las Vegas