Magda Gessler zdradziła przepis na de Volaille'a. Oryginalna receptura pochodzi z XVIII wieku!

Dziś tzw. dewolaj jest dostępny w niemal każdej szanującej się restauracji. Co ciekawe znaleźć go można w lokalach słynących z kuchni...polskiej. Pochodzenie tego dania wciąż jest tajemnicą, jednak wielu kucharzy, w tym Magda Gessler, za kolebkę tego dania uznają Francję.

Zdaniem Magdy Gessler tak powinien wyglądać prawdziwy de VolailleZdaniem Magdy Gessler tak powinien wyglądać prawdziwy de Volaille
Źródło zdjęć: © AKPA, Wikimedia Commons

"de Volaille" po francusku oznacza po prostu "z drobiu". Bardzo szybko, bo już w XIX wieku pojawiło się danie o tej samej nazwie w rosyjskich książkach kucharskich. Oznaczało nadziewanego kotleta z piersi kurczaka. Pod koniec XIX wieku pojawia się kolejna nazwa - kotlet kijowski. Ten ostatni już w XX wieku stał się tak popularny w Wielkiej Brytanii, że został...fast foodem. Można było kupić go w formie do podgrzania obok pizzy czy lasagne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klasyk polskiej kuchni. Przepis na szybki i smaczny krupnik

Z czasem pojawiło się coraz więcej wariacji: z szynką i serem, z serem i pieczarkami, z serem i brokułami....jednak ten oryginalny ma w swoim wnętrzu jedynie masło, do którego możemy ewentualnie dodać zioła. Przepisem na niego podzieliła się Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych Rewolucji".

Prawdziwy kotlet de Volaille według Magdy Gessler - składniki:

  • 4 filety piersi kurczaka,
  • 80 g masła,
  • bułka tarta do panierowania,
  • mąka do panierowania,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

Prawdziwy kotlet de Volaille według Magdy Gessler - sposób przyrządzenia:

  • Masło rozetrzeć z odrobiną soli, uformować wałeczki (długość odpowiednia do rozbitej piersi z kurczaka!).
  • Wałeczki masła owinąć folią i odłożyć do lodówki.
  • Piersi dobrze rozbić tłuczkiem na płaskie kotlety. Każdą pierś oprószyć solą i pieprzem. Na każdej piersi ułożyć wałeczek masła i zwijać roladki.
  • Na trzech talerzach umieścić mąkę, bułkę tartą i rozkłócone jajko. Zawinięte kotlety panierować w mące, potem w jajku i bułce tartej i odstawić do lodówki, na mniej więcej godzinę.
  • Smażyć kotlety w głębokim tłuszczu, aż będą złote (około 10 minut). Najlepiej wkładać je do tłuszczu małymi partiami, by nie obniżać temperatury smażenia. Wówczas de Volaille zachowają chrupiącą skórkę na zewnątrz, a wewnątrz będą soczyste i miękkie

i gotowe! Jeśli lubisz zioła, to masło możesz również rozetrzeć z pietruszką czy tymiankiem. Jeśli nie boisz się zaostrzenia smaku - możesz dodać także odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku.

Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył