Szybki przepis na obiad. Kotlety lwowskie

14

Kotlety po lwowsku są zrobione z mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka. Są bardzo soczyste i pełne smaku. Z ziemniakami i surówką stworzą doskonały obiad. Spróbuj przygotować je u siebie w kuchni.

Szybki przepis na obiad. Kotlety lwowskie
Kotlet mielony (Pixabay)

Kotlety lwowskie są zrobione z piersi indyczej lub z piersi kurczaka. Do mięsa dodaje się ser żółty i ulubione przyprawy. Takie kotlety są bardzo miękkie, soczyste i nie wysychają. Najlepiej smakują usmażone na klarowanym maśle, ale można także przygotować je na oleju.

Kotlety lwowskie. Potrzebne składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 200 g startego żółtego sera
  • 1 kajzerka namoczona w wodzie lub mleku
  • 1 jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na krokiety z pieczarkami

Kotlety lwowskie. Sposób wykonania:

  • mięso mielone przełóż do dużej miski
  • bułkę odsącz i dodaj do mięsa
  • do miski dodaj jajko, starty żółty ser, masło i drobno posiekaną cebulę
  • dopraw solą i pieprzem
  • wyrób wszystko na jednolitą masę
  • z gotowej masy formuj kotlety
  • kotlety obtoczy w bułce tartej z każdej strony
  • na dużej patelni rozgrzej tłuszcz
  • kotlety smaż z każdej strony do momentu aż się zarumienią
  • po usmażeniu kotlety przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz
  • gotowe kotlety podawaj z ziemniakami i surówką. Mogą także posłużyć do zrobienia domowych hamburgerów
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić