aktualizacja 

Żurek Magdy Gessler. Restauratorka tłumaczy, co Polacy robią nie tak

58

Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez żurku. Ta zupa to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Magda Gessler jednak zauważyła, że większość ludzi robi go po prostu źle. A wszystko za sprawą... zakwasu.

Żurek Magdy Gessler. Restauratorka tłumaczy, co Polacy robią nie tak
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Magda Gessler jest specjalistką od tradycyjnych dań. Stąd też często dzieli się swoimi przemyśleniami na temat polskiej kuchni. Jej zdaniem idealny żurek powinien zawierać odpowiedni zakwas. Przygotuj go już dziś, a w Wielkanoc ciesz się idealną zupą!

Zakwas do żurku Magdy Gessler. Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 litr wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe

Zakwas do żurku Magdy Gessler. Wykonanie:

  • Rozdrobnione ząbki czosnku połącz z innymi składnikami i wymieszaj.
  • Całość włóż do szczelnego naczynia i zalej wodą.
  • Zakwas przykryj czystą ściereczką lub gazą.
  • Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, codziennie mieszając.
  • Po około pięciu dniach powinien być gotowy!
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić