Żurek Magdy Gessler. Restauratorka tłumaczy, co Polacy robią nie tak
Większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego stołu bez żurku. Ta zupa to jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Magda Gessler jednak zauważyła, że większość ludzi robi go po prostu źle. A wszystko za sprawą... zakwasu.
Źródło zdjęć: © YouTube
Magda Gessler jest specjalistką od tradycyjnych dań. Stąd też często dzieli się swoimi przemyśleniami na temat polskiej kuchni. Jej zdaniem idealny żurek powinien zawierać odpowiedni zakwas. Przygotuj go już dziś, a w Wielkanoc ciesz się idealną zupą!
Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca
Zakwas do żurku Magdy Gessler. Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 litr wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Zakwas do żurku Magdy Gessler. Wykonanie:
- Rozdrobnione ząbki czosnku połącz z innymi składnikami i wymieszaj.
- Całość włóż do szczelnego naczynia i zalej wodą.
- Zakwas przykryj czystą ściereczką lub gazą.
- Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, codziennie mieszając.
- Po około pięciu dniach powinien być gotowy!
Źródło artykułu: o2pl