Aniela Siwek| 

Rogaliki z trzech składników. Szybki przepis

17

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, a w domu właśnie skończyły się słodycze, to mamy idealne rozwiązanie. Wystarczą tylko trzy składniki, aby szybko przygotować rozpływające się w ustach rogaliki.

Rogaliki z trzech składników. Szybki przepis
(Pixabay)

Rogaliki z trzech składników przygotujesz w kilkanaście minut. To doskonały deser, który nada się na każdą okazję. Rogaliki można nadziewać dowolnym dżemem lub marmoladą, albo tylko posypać cukrem pudrem. W każdej wersji są przepyszne.

Przepis na rogaliki. Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 mln kwaśnej śmietany
  • 250 g masła lub margaryny
  • opcjonalnie: cukier puder, ulubiony dżem lub krem

Przepis na rogaliki. Sposób przygotowania:

  • z mąki, masła i śmietany zagnieść ciasto
  • uformowane ciasto włożyć do lodówki na godzinę (ten krok można pominąć, jeśli się spieszysz)
  • ciasto rozwałkować cienko, a następnie wykroić z niego duże koła (wielkości talerza)
  • każde koło pokroić na 8 części, aby powstało 8 trójkątów
  • każdy trójkąt zawinąć od szerszej krawędzi do węższej tak, aby powstał rogalik
  • opcjonalnie: przed zawinięciem na szerszej krawędzi ułożyć marmoladę, dżem lub dowolny krem i dopiero zawinąć
  • rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15-20 min w 180 stopniach
  • rogaliki po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Gotowe, smacznego! Jeśli spodobał ci się ten przepis, to koniecznie spróbuj także rosyjskich syrników oraz ślimaki z ciasta francuskiego.

Zobacz także: Smalec wegetariański. Dosłownie palce lizać!
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić