Ptasie mleczko uczestniczki MasterChefa. Zrobisz je szybko i bardzo łatwo!

3

Ptasie Mleczko ostatnimi czasy jest bardzo częstym tematem internetowych artykułów. Niestety nie ze względu na swój smak, ale...downsizing, jaki dopadł ten produkt. Jeszcze w 1994 roku paczka ważyła 500 gramów. Dziś jest to już zaledwie 340 gramów. Ale jest na to sposób - ptasie mleczko możemy zrobić sami!

Ptasie mleczko uczestniczki MasterChefa. Zrobisz je szybko i bardzo łatwo!
Uczestniczka MasterChefa podzieliła się przepisem na ptasie mleczko (Flickr, Instagram)

Z rozwiązaniem przychodzi Natalia Maszkowska. Uczestniczka 7 edycji MasterChefa prowadzi na TikToku konto, które właściwie w całości jest poświęcone przepisom kulinarnym - zarówno na potrawy słone, jak i słodkie. Wśród nich znalazła się receptura na uwielbiany przez Polaków słodycz z wedlowskiej fabryki. I mamy dobrą wiadomość: jego przygotowanie zajmie wam zaledwie pół godziny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Smacznego: przepis na naleśniki z malinowo-nerkowcowym twarożkiem

Przepis na ptasie mleczko uczestniczki MasterChefa - składniki:

  • 300 ml wody,
  • 2 galaretki,
  • 400ml śmietanki 36%,
  • 3 mleczne lub deserowe czekolady

Przepis na ptasie mleczko uczestniczki MasterChefa - sposób przyrządzenia:

  • Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Następnie wsyp do niej galaretki i dokładnie, a zarazem energicznie wymieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia.
  • W czasie stygnięcia przygotuj naczynie żaroodporne. Wystarczy, że jego dno wysmarujesz niewielką ilością masła.
  • Po tym czasie, gdy galaretka stanie się lekko stężała dolej śmietanki. Składniki zmiksuj na średnich obrotach miksera na gładką masę. Pianka może szybko stężeć, dlatego rób to w miarę szybko.
  • Od razu po zmiksowaniu przelej masę do naczynia żaroodpornego i odstaw na około 10 minut w chłodniejsze miejsce.
  • Czekoladę umieść w miseczce i roztop ją w kąpieli wodnej. Całkowicie stężałą piankę pokrój w większą kostkę i wyjmij z naczynia. Każdy kawałek zanurz w chłodnej czekoladowej polewie

i gotowe! Pokryte czekoladą galaretki przełóż na tackę i wstaw do lodówki, aby czekolada mogła zastygnąć.

Trwa ładowanie wpisu:tiktok
Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić