Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Bosacka rozprawia się z mitami na temat bananów. "To nieprawda"

18

Katarzyna Bosacka, która na co dzień zajmuje się propagowaniem zdrowego żywienia, postanowiła na swoim kanale na Instagramie rozprawić się z mitami na temat bananów. Jak się okazuje - jest ich całkiem sporo. Bez wątpienia te owoce jeść warto, ale wielu z nas zabiera się to w zły sposób.

Bosacka rozprawia się z mitami na temat bananów. "To nieprawda"
Na co dzień słyszymy wiele mitów na temat bananów (AKPA, Pixabay)

Banany bez wątpienia są w czołówce ulubionych przez Polaków owoców. Oczywiście w okresie jesiennym przegrywają z sezonowymi przysmakami, jak jabłka, gruszki czy śliwki. Ale są dostępne w sklepach przez cały rok i przez cały rok właściwie są tak samo smaczne. Nic więc dziwnego, że Katarzyna Bosacka postanowiła im się przyjrzeć i skomentować największe mity, jakie słyszała na temat tych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Banany w cieście. Szybki sposób na pyszną przekąskę

Na pierwszy "ogień" poszedł mit o końcówkach bananów, które wielu z nas odrywa, gdyż uważa że znajdują się pod nimi jaja pasożytów, lamblie czy też pająki.

To jest po prostu pozostałość kwiatostanu! - wyjaśniła Bosacka.

Kolejnym, dla wielu być może zaskakującym faktem, jest potrzeba mycia bananów. I to dokładnego, ponieważ zwłaszcza te z nieekologicznych upraw zawierają dużo konserwantów, żeby jak najlepiej przetrwać transport z odległych krajów. Ważne jest też to, jak po wymyciu je obieramy.

Nie wciskamy do środka konserwantów podczas obierania! - zauważyła Bosacka.

Trwa ładowanie wpisu:instagram

Dodała, że banan jest znakomitą przekąską. Ma mnóstwo potasu, jest odżywczy i aż w 75 proc. składa się z wody. Możemy banana zabrać po prostu do torby i zjeść, ponieważ taka przekąska ma około 100-120 kcal.

Zielone banany kontra brązowe

Banany zielone mają bardzo dużo skrobi, która jest twarda i jest mniej przyswajalna i jest mniej słodka.

Kiedy banan dojrzewa w temperaturze pokojowej, robi się coraz bardziej brązowy i coraz bardziej miękki, bo ta skrobia zamienia się w cukier prosty. Taki banan jest po prostu najsłodszy! - wyjaśniła Katarzyna Bosacka.

Na wielu portalach z przepisami kulinarnymi możemy też znaleźć informacje, że to właśnie brązowe banany są najlepsze do przygotowania chlebka bananowego.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Leśnicy nie kryli emocji. To zastali w lesie po długim weekendzie. "Bez komentarza"
Odeszła na wieczną wachtę. Nie żyje legenda polskiego morza
Nie wpuścili ich do Niemiec. Migranci trafili do Polski
Trump apeluje ws. paliwa. "Obserwuję was!"
Nowe mapy Kremla. Rosja ogłasza zmiany przy polskiej granicy morskiej
Agresywna para znów na świeczniku. Wcześniej pobili restauratora
Dziecko zmarło w rodzinie zastępczej. RPO bada działania służb wobec matki
Zamach na Zełenskiego w Rzeszowie. Zatrzymano Polaka
Ślady stóp sprzed 23 tys. lat? Naukowcy są pewni. To odkrycie odmieni historię
Przemycał Afgańczyków do Niemiec. Grozi mu 8 lat
Dodaj do wody i wymocz jagody. Tak pozbędziesz się pasożytów
O tej historii dalej mówią Niemcy. Wulkan "zamknął" drogę "Lewemu" do Anglii
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić