Bosacka rozprawia się z mitami na temat bananów. "To nieprawda"

Katarzyna Bosacka, która na co dzień zajmuje się propagowaniem zdrowego żywienia, postanowiła na swoim kanale na Instagramie rozprawić się z mitami na temat bananów. Jak się okazuje - jest ich całkiem sporo. Bez wątpienia te owoce jeść warto, ale wielu z nas zabiera się to w zły sposób.

Na co dzień słyszymy wiele mitów na temat bananówNa co dzień słyszymy wiele mitów na temat bananów
Źródło zdjęć: © AKPA, Pixabay

Banany bez wątpienia są w czołówce ulubionych przez Polaków owoców. Oczywiście w okresie jesiennym przegrywają z sezonowymi przysmakami, jak jabłka, gruszki czy śliwki. Ale są dostępne w sklepach przez cały rok i przez cały rok właściwie są tak samo smaczne. Nic więc dziwnego, że Katarzyna Bosacka postanowiła im się przyjrzeć i skomentować największe mity, jakie słyszała na temat tych owoców.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Na pierwszy "ogień" poszedł mit o końcówkach bananów, które wielu z nas odrywa, gdyż uważa że znajdują się pod nimi jaja pasożytów, lamblie czy też pająki.

To jest po prostu pozostałość kwiatostanu! - wyjaśniła Bosacka.

Kolejnym, dla wielu być może zaskakującym faktem, jest potrzeba mycia bananów. I to dokładnego, ponieważ zwłaszcza te z nieekologicznych upraw zawierają dużo konserwantów, żeby jak najlepiej przetrwać transport z odległych krajów. Ważne jest też to, jak po wymyciu je obieramy.

Nie wciskamy do środka konserwantów podczas obierania! - zauważyła Bosacka.

Dodała, że banan jest znakomitą przekąską. Ma mnóstwo potasu, jest odżywczy i aż w 75 proc. składa się z wody. Możemy banana zabrać po prostu do torby i zjeść, ponieważ taka przekąska ma około 100-120 kcal.

Zielone banany kontra brązowe

Banany zielone mają bardzo dużo skrobi, która jest twarda i jest mniej przyswajalna i jest mniej słodka.

Kiedy banan dojrzewa w temperaturze pokojowej, robi się coraz bardziej brązowy i coraz bardziej miękki, bo ta skrobia zamienia się w cukier prosty. Taki banan jest po prostu najsłodszy! - wyjaśniła Katarzyna Bosacka.

Na wielu portalach z przepisami kulinarnymi możemy też znaleźć informacje, że to właśnie brązowe banany są najlepsze do przygotowania chlebka bananowego.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra