"Płacimy głównie za sól". Bosacka przestrzega przed popularną przyprawą

"Kosteczki, bulionetki, różnego rodzaju proszki i dosmaczacze" w kolejnej rolce Katarzyna Bosacka, znana i lubiana ekspertka od jakościowego jedzenia prześwietla popularne przyprawy, bez których wiele osób nie wyobraża sobie gotowania. Dziennikarka ujawnia też skład sklepowych polepszaczy.

Katarzyna Bosacka opowiada o bulionie w kostkachKatarzyna Bosacka opowiada o bulionie w kostkach
Źródło zdjęć: © AKPA, Facebook

Zupa bez dodatku małej, esencjonalnej kostki rosołowej? Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej kuchni bez tego typu dodatków.

Media, reklama, zakupy- Twoja opinia jest dla nas ważna. Wypełnij ankietę i wypowiedz się już dziś.

I choć producenci skondensowanych przypraw coraz częściej przekonują, że ich produkty są lepsze, pozbawione niezdrowej chemii i całkiem naturalne, prawdę łatwowiernym konsumentom ujawnia Katarzyna Bosacka.

Prowadzą agroturystykę na Mazurach. Oto czym się zajmują

W swoim nagraniu dziennikarka bierze pod lupę topowe produkty znanych marek powszechnie stosowane w trakcie gotowania. I komentuje je wprost:

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zadziwia mnie niezmiennie, że wiele osób wciąż korzysta z takich gotowych, bulionowych przypraw. Kosteczek, bulionetek, różnego rodzaju proszków. Tak naprawdę w znakomitej większości składają się one z soli.

Ponadto ekspertka wymienia inne, niekoniecznie zdrowe dodatki, jakimi raczą nas producenci kostek rosołowych. Są to: utwardzany olej palmowy, cukier, a do tego śladowe ilości suszonego mięsa.

Do tego mnóstwo wzmacniaczy smaku, które mogą powodować bóle głowy i alergie - dodaje Bosacka.

Przy okazji dziennikarka zachęca do samodzielnego przygotowywania w domu kostek rosołowych. Ale ten pomysł nie wszystkich przekonuje, bo jak pisze jeden z komentatorów:

"Ja chcę zjeść po robocie dużo i smacznie. Wolę więc podejście Jamie Olivera, choć on wciąż o tych uprawach ekologicznych. Ale kostek używa. Więc...? Co kto woli" - pisze pod filmikiem Bosackiej.

Natomiast inna internautka zdradza, że to jej "jedyny i stały grzech ciężki w kuchni".

Nie potrafię ugotować rosołu bez tej kostki chociaż daje duuuużo warzyw. Chciałabym nauczyć się bez kostki ale mi nie smakuje - przyznaje kobieta.
Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków