aktualizacja 

Jadłeś lody Świętomarcińskie? Bosacka wydała werdykt

8

Dziennikarka i propagatorka zdrowego żywienia, Katarzyna Bosacka, często bierze "pod lupę" różne nowości na rynku spożywczym. Tym razem na jej "warsztat" trafiły lody. I to nie o byle jakim smaku, bo o smaku Rogali Świętomarcińskich! Dziennikarka sprawdziła, jak smakują i jak wygląda ich skład.

Jadłeś lody Świętomarcińskie? Bosacka wydała werdykt
Katarzyna Bosacka spróbowała Rogala Świętomarcińskiego pod postacią...lodów (AKPA, Instagram)

Nie od cukru się zaczyna...

Co nie znaczy, że nie ma go wcale. Pierwsze miejsca zajmują mleko i śmietana. Później jest już nieco gorzej.

Cukier zajmuje 3 miejsce w składzie i jest go 28 g w 100 g, czyli prawie 6 łyżeczek - sporo! Potem mamy Rogala Świętomarcińskiego, który składa się m.in. z mąki, drożdży, białego maku, margaryny, orzechów i naturalnego aromatu migdałowego (obecność margaryny wytłumaczona we wczorajszym poście). Do tego mleko w proszku odtłuszczone. Glukoza i ziemniaczany syrop glukozowy (kolejne źródła cukru) - czytamy na profilu Bosackiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie domowej roboty. Lepszych nie jadłam

Oprócz tego w składzie znalazł się stabilizator, który wpływa na konsystencję lodów oraz sól.

Plus za brak sztucznych aromatów, konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków, które często kryją się w lodach - dodała Bosacka.

Zaznaczyła, że w lodach można wyczuć smak rogala, ale sama...woli zjeść prawdziwy wyrób z cukierni, niż lody "o smaku"!

Jednak nie wszyscy obserwatorzy zgodzili się z Katarzyną Bosacką

Nie zawsze można liczyć kalorie. Jeżeli jemy zdrowo i zjemy czasami lody lub rogala to wyjdzie nam to na zdrowie - napisał jeden z obserwatorów.
Trwa ładowanie wpisu:instagram
O smaku rogala... Ciekawy pomysł ale nie dla mnie. Skład faktycznie nie najgorszy - dodała inna obserwująca.

Lody z margaryną? To tradycja

Zaskakiwać może pojawienie się w składzie lodów margaryny, która nie jest uznawana za najzdrowszy tłuszcz. Wynika to z tego, że została zapisana jako jeden ze składników tradycyjnej receptury, dzięki której wypiekający Rogale Świętomarcińskie cukiernicy mogą używać oznaczenia "chronionego oznaczenia geograficznego".

Natomiast twórcy lodów o nietypowym smaku, których firma mieści się regionie skąd pochodzą Rogale Świętomarcińskie - Wielkopolsce, postanowili po prostu być w pełni wierni oryginalnemu przepisowi.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić