Marynować czy nie? Bosacka o grillowaniu

4

"W marynacie czy bez marynaty?" pyta miłośników grillowania w swojej najnowszej rolce na facebooku Katarzyna Bosacka. Blogerka kulinarna szybko sama śpieszy z udzieleniem odpowiedzi na tak postawione pytanie i obala mity dotyczące przygotowywania letnich obiadów pod chmurką.

Marynować czy nie? Bosacka o grillowaniu
Katarzyna Bosacka obala mity dotyczące grillowania (Facebook, pexels)

Grillowanie od lat traktowane jest jak sport narodowy wszystkich Polaków i jest nieodłączną formą rodzinnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Wiele osób dzięki tej praktyce osiąga mistrzostwo i uważa się za mistrzów w tej dziedzinie.

Mimo to, przygotowując w ten sposób aromatyczne kawałki mięsa i warzywa, wciąż popełniamy kardynalne błędy, o tym jak ich unikać decyduje prosty trik. Zdradza go w swoim nagraniu dziennikarka od lat zajmująca się tematem kuchni i produktów spożywczych, Katarzyna Bosacka.

Jeśli mamy grill tradycyjny na węgiel lub brykiet, koniecznie grillujmy mięso w marynacie - przestrzega Bosacka i na dowód podpiera się opinią profesora, który radzi grillować mięso wolno, na małym ogniu i przy użyciu specjalnych tacek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Prosto z grilla. Wege

Przy okazji Bosacka zdradza, że oprócz poprawy smaku, marynata stanowi też formę zabezpieczenia przed zbyt wysoką i w dodatku na tradycyjnym grillu, trudną do regulacji temperaturą.

Marynata chroni przed wysychaniem, dodaje wartości odżywczych no i przede wszystkim chroni mięso przed spaleniem - wylicza blogerka.

Bosacka zauważa także, że tego typu dylematy odpadają podczas gdy użyjemy innych rodzajów grilla. Mięso przygotowywane na grillu gazowym bądź elektrycznym może być zarówno w wersji saute jak i z marynatą? Dlaczego?

Wszystko przez możliwość regulacji temperatury, która znacząco zmniejsza ryzyko spalenia mięsa na grillu. Bosacka dodaje, że w wielu mediach można przeczytać nieprawdziwe wiadomości w tym temacie. "Ostatnio w internecie przeczytałam fake newsa, który mówił, że lepiej nie marynować mięsa przed grillowaniem, bo jest to szkodliwe. To NIEPRAWDA - jest całkowicie odwrotnie" - zapewnia.

Autor: BBI
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić