aktualizacja 

Można się zdziwić. Bosacka mówi, czego nie powinno się dawać do pierników

0

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka, która już od lat zajmuje się kwestiami zdrowego żywienia. Teraz z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia 2023 specjalistka wzięła na tapet... pierniczki. Wyjaśniła, czego absolutnie nie powinny mieć w swoim składzie te korzenne ciasteczka. Będziecie zdziwieni.

Można się zdziwić. Bosacka mówi, czego nie powinno się dawać do pierników
Bosacka o piernikach. (Instagram, katarzynabosacka)

Katarzyna Bosacka ma za sobą bardzo trudny okres w życiu prywatnym. Kilka miesięcy temu jej mąż, a zarazem były ambasador RP w Kanadzie, Marcin Bosacki porzucił dziennikarkę dla innej kobiety. Mężczyzna wyprowadził się z domu.

Pomimo ciężkich doświadczeń, 51-latka nie poddaje się. Wciąż z powodzeniem realizuje się w pracy. Nagrywa liczne filmiki, które następnie zamieszcza na koncie na Instagramie. Teraz influencerka wzięła pod lupę tradycyjne, bożonarodzeniowe pierniczki. Przeanalizowała ich skład.

Bosacka nie ma wątpliwości. Tak powinny wyglądać prawdzie pierniki

Czy wiecie, że prawdziwe pierniki powinny być zrobione z mąki żytniej, czyli z ciasta żytniego, zwanego również ciastem chlebowym? (...) Drzewiej w Toruniu piernikarze (...), kiedy rodziła im się córka, rozczyniali ciasto. Później, gdy ona wychodziła za mąż, piekli pierniki z tego ciasta, zaczynionego przed wieloma, wieloma latami - mówiła Bosacka w filmiku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Jestem Matką Teresą polskiego żywienia"

Następnie kobieta wyjaśniła, że zdrowe, świąteczne pierniki nie powinny mieć w sobie żadnego tłuszczu palmowego, a czekolada, jaką je oblewamy, musi być bardzo dobrej jakości.

Czy wiecie, że tak naprawdę pierniki w zasadzie nigdy się nie psują? Dlatego, że mąka żytnia, te przyprawy korzenne, które zawierają one w środku, są konserwantami i to naturalnymi - wtórowała.

Widzowie z chęcią komentowali filmik Bosackiej. "No ja pierniczę. Pani Kasiu, zrobiła mi Pani smaka" - pisała jedna osoba. "Moje stoją 2 lata, można je spokojnie zjeść" - dodawała inna. "Sama piekę pierniki i wychodzą bardzo dobre, ale nie wiedziałam, że pierniki robi się z żytniej mąki" - wskazywała następna.

Trwa ładowanie wpisu:instagram
Autor: PŁA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić