Kamil Niewiński
Kamil Niewiński| 

Ryż w torebkach czy luzem? Katarzyna Bosacka nie ma wątpliwości

9

Szukając tańszych, zdrowszych czy bardziej ekologicznych zamienników w naszej kuchni nie musimy wcale daleko się rozglądać. Znana dziennikarka i blogerka, Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać to na przykładzie ryżu.

Ryż w torebkach czy luzem? Katarzyna Bosacka nie ma wątpliwości
Katarzyna Bosacka tłumaczy, jak pakowany ryż warto kupować (Instagram, @katarzynabosacka)

Odpowiednie odżywianie się jest kluczowym aspektem naszego życia, o którym zdecydowanie powinniśmy pamiętać. Nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o naszą sylwetkę, ale przede wszystkim o nasze samopoczucie i dostarczanie naszemu organizmowi wszystkich wymaganych wartości odżywczych. Nie bez powodu mówi się przecież, że jesteśmy tym, co jemy.

Świadome odżywianie się to jednak nie tylko sprawdzanie składów produktów i planowanie naszych dań, by dostarczać sobie wszystkich mikro- i makroelementów. Wiele mówi się również o ekologii - wykorzystywaniu produktów pozyskanych w sposób zrównoważony i których przygotowanie czy przetworzenie nie odciska śladu na środowisku naturalnym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ryż zwiększa ryzyko śmierci na choroby serca. Badania naukowe wyjaśniają

Nie zapominajmy również o inflacji, która skłania wiele osób do szukania tańszych opcji, na przykład zamienników. Czy jednak jesteśmy w stanie połączyć wszystkie trzy wspomniane wyżej kwestie, czyli zdrowie, ekologię i oszczędność? Okazuje się, że tak i wcale nie będziemy musieli szukać ciekawej opcji daleko.

Mówi o tym Katarzyna Bosacka - dziennikarka, pisarka i blogerka od lat zajmująca się tematem zdrowego i świadomego odżywiania się. W swoich social mediach promuje zdrowe nawyki żywieniowe i obala mity związane z niektórymi produktami. Tym razem Bosacka wzięła pod lupę ryż.

Jej zdaniem zdecydowanie lepiej kupować jest sypki ryż lub kaszę, a nie produkty pakowane do torebek. Jej argumenty są dość przekonujące. Przede wszystkim mowa jest o zdrowiu - gotowanie w foliowych torebkach wcale nie jest najzdrowszym procesem. Znaczna jest również różnica w cenie, a Bosacka wskazuje również na aspekty ekologiczne.

Trwa ładowanie wpisu:instagram
- Ryż luzem jest bardziej przyjazny dla środowiska. Opakowania ryżu w torebkach generują duże ilości plastiku, który może wiele lat "tkwić" w środowisku naturalnym - opisuje na swoim Instagramie dziennikarka.
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić