aktualizacja 

Przepis na mega chrupiącą panierkę. Nie tylko do kurczaka!

1

Jeśli jesteś fanem chrupiącej panierki, ten przepis jest dla Ciebie. Są dwa triki, które sprawią, że danie, które robisz bardzo często, będzie idealnie chrupkie.

Przepis na mega chrupiącą panierkę. Nie tylko do kurczaka!
Panierka świetnie sprawdzi się nie tylko do kurczaka ale i do innych mięs czy tofu. (Getty Images)

To sposób na panierkę prosto z Korei. Dzięki tym dwóm trikom przygotowywane danie zawsze jest idealnie chrupiące. Tego typu panierowanie świetnie sprawdzi się nie tylko do kurczaka. Możesz tak przygotować rybę czy tofu. Tajemnicą jest mąka ziemniaczana i "podwójne panierowanie".

Przepis na chrupiącą panierkę. Potrzebne składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 7 łyżek keczupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • pierś z kurczaka (może być również ryba lub tofu)
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • woda
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przepis na chrupiącą panierkę. Sposób wykonania:

  • Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez prasę, dodaj keczup, sos sojowy, cukier i dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj
  • Przygotuj panierkę: wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną, dodaj proszek do pieczenia, pieprz, sól i wymieszaj
  • Panierkę podziel na dwie części: jedną zostaw suchą, do drugiej dodaj wodę i jajko tak, by powstało gęste ciasto
  • Kawałki kurczaka najpierw zamocz w "mokrej" panierce, a później w "suchej"
  • Na patelni rozgrzej tyle oleju, by kurczak po wrzuceniu cały pokryty był tłuszczem
  • Smaż kurczaka, aż będzie miał złocisty kolor
  • Teraz na patelni rozgrzej przygotowaną wcześniej marynatę i ponownie usmaż kurczaka w gęstym sosie

I gotowe! Jeśli wolisz klasycznego kurczaka, możesz pominąć ostatni krok.

Zobacz także: Chrupiąca skórka z kurczaka. Nie warto z niej rezygnować
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić