Przepis na mega chrupiącą panierkę. Nie tylko do kurczaka!
Jeśli jesteś fanem chrupiącej panierki, ten przepis jest dla Ciebie. Są dwa triki, które sprawią, że danie, które robisz bardzo często, będzie idealnie chrupkie.
Źródło zdjęć: © Getty Images
To sposób na panierkę prosto z Korei. Dzięki tym dwóm trikom przygotowywane danie zawsze jest idealnie chrupiące. Tego typu panierowanie świetnie sprawdzi się nie tylko do kurczaka. Możesz tak przygotować rybę czy tofu. Tajemnicą jest mąka ziemniaczana i "podwójne panierowanie".
Czytaj także: Przepis na empanadas. Prawie pierogi, tyle że chrupiące
Przepis na chrupiącą panierkę. Potrzebne składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 7 łyżek keczupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
- pierś z kurczaka (może być również ryba lub tofu)
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- jajko
- woda
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przepis na chrupiącą panierkę. Sposób wykonania:
- Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez prasę, dodaj keczup, sos sojowy, cukier i dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszaj
- Przygotuj panierkę: wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną, dodaj proszek do pieczenia, pieprz, sól i wymieszaj
- Panierkę podziel na dwie części: jedną zostaw suchą, do drugiej dodaj wodę i jajko tak, by powstało gęste ciasto
- Kawałki kurczaka najpierw zamocz w "mokrej" panierce, a później w "suchej"
- Na patelni rozgrzej tyle oleju, by kurczak po wrzuceniu cały pokryty był tłuszczem
- Smaż kurczaka, aż będzie miał złocisty kolor
- Teraz na patelni rozgrzej przygotowaną wcześniej marynatę i ponownie usmaż kurczaka w gęstym sosie
I gotowe! Jeśli wolisz klasycznego kurczaka, możesz pominąć ostatni krok.
Chrupiąca skórka z kurczaka. Nie warto z niej rezygnować
Źródło artykułu: o2pl