Kamil S. Sikora| 

Najzdrowsza odmiana ryżu. Jedz jak najczęściej

10

Chociaż na polskich stołach znacznie częściej goszczą ziemniaki czy kasze, to warto, aby regularnym składnikiem naszego menu stał się również ryż. Który gatunek będzie najzdrowszy? Podpowiadamy.

Najzdrowsza odmiana ryżu. Jedz jak najczęściej
Który rodzaj ryżu jest najzdrowszy? (Getty Images, frank600)

Ryż to cenny produkt posiadający mnóstwo wartości odżywczych. A jednak jego odmiany różnią się od siebie nie tylko kolorem, wielkością ziaren i smakiem, ale też zawartością witamin i składników mineralnych. Warto wiedzieć, który gatunek ryżu jest najzdrowszy, by móc w pełni wykorzystać jego prozdrowotne właściwości.

Pomimo tego, że ryż biały jest najczęściej wybieranym gatunkiem ryżu na świecie, jest produktem lekkostrawnym i bezglutenowym, to powstaje on w procesie oczyszczania wierzchnich warstw ziarna, a to sprawia, że zostaje pozbawiony najcenniejszych wartości odżywczych. Co więcej, niektóre badania sugerują, że nadmierna konsumpcja białego ryżu, który ma wysoki indeks glikemiczny, zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Ryż paraboliczny jest polecany osobom, które zmagają się z problemami ze strony układu trawiennego, gdyż zapobiega powstawaniu zgagi i wrzodów. Ma też wyższą zawartość błonnika pokarmowego, selenu, wapnia, niacyny, tiaminy, witamin z grupy B i potasu od białego ryżu.

Odmiana brązowa jest nieoczyszczona, dlatego znajdziemy w niej znacznie większe ilości składników odżywczych. Ten pełnoziarnisty produkt zawiera nie tylko większe ilości błonnika, witamin i składników mineralnych od białego ryżu. Są w nim obecne również flawonoidy, kwasy fenolowe i kwasy gamma aminomasłowe (GABA), które znane są ze swoich właściwości antyrakowych.

Ryż dziki to tak naprawdę ziarna trawy wodnej. To odmiana znacznie mniej kaloryczna od pozostałych i bogatsza w białko zawierające wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy. Zawiera również związki chroniące przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym chroniące komórki naszego ciała przed rakiem.

Najmniej popularnymi w naszym kraju wydają się być odmiany: czerwona i czarna. Są one też najtrudniej dostępne. Gatunki te są bogate w antocyjany wykazujące właściwości przeciwzapalne. Czerwony ryż pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, spowalnia procesy starzenia, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit, układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy.

Podobne właściwości wykazuje ryż czarny. Jedzony regularnie nie tylko chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, ale ma także pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci oraz pomaga złagodzić alergie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić