Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Dagmara Smykla
|
aktualizacja

Prosty przepis na efektowne śniadanie. Jajko na chmurce

2
Podziel się

Masz już dość jajecznicy i omletów? Wszystkim miłośnikom treściwych śniadań polecamy przepis na proste, ale niezwykle efektowne danie. Jajko na chmurce zachwyca wyglądem, a jeszcze bardziej smakiem.

Jajko na chmurce. Prosty przepis na efektowne śniadanie.
Jajko na chmurce. Prosty przepis na efektowne śniadanie. (YouTube.com)
bETWOlVN

Prosty przepis na efektowne śniadanie. Jajko na chmurce zrobi wrażenie na każdym, ale mimo imponującego wyglądu jest niezwykle proste do zrobienia. Potrzebujesz jedynie dwóch lub trzech składników, które znajdziesz w swoim domu. Przygotowanie zajmie zaledwie 15-20 minut.

Przepis na jajko na chmurce. Potrzebne składniki:

  • 2 duże jajka
  • ćwierć łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • 2 grzanki

Przepis na jajko na chmurce. Sposób przygotowania:

  • Nastaw piekarnik na 190 stopni Celsjusza
  • Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub nieprzywierającą sylikonową matą i posmaruj masłem w dwóch miejscach
  • Umyj jajka, rozbij jedno na czystą dłoń, pozwalając białku spłynąć między palcami do dużej miski
  • Żółtko ostrożnie połóż do mniejszego naczynia uważając, żeby się nie rozlało - powtórz operację z drugim jajkiem
  • Do białek dodaj ocet i szczyptę soli, ubij całość na puchatą, ale niezbyt sztywną pianę
  • Łyżką przełóż pianę na blachę, uformuj dwa "obłoki". Na środku każdego zrób zagłębienie na żółtko
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 5-6 minut, aż białko zacznie przybierać złoty kolor
  • Na środku każdego z "obłoków" ostrożnie połóż żółtko, piecz 3-4 minut - żółtka powinny pozostać płynne
  • Podawaj na grzance, doprawiając np. pieprzem cayenne i świeżym szczypiorkiem
bETWOlVP

I gotowe! Po sycącym śniadaniu spróbuj szybkiego przepisu na obiad: klasyczne włoskie spaghetti al tonno. Na deser skuś się na czekoladowe ciasteczka bez jajek i mąki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

bETWOlWq
KOMENTARZE
(2)
Mmmm
2 lata temu
Czy ocet nie jest wyczuwalny w daniu? Jest wiele bardziej estetycznych sposobów na oddzielnie białka od żółtka.
ach i och
2 lata temu
Wow, punktów a punktów do zapamiętania. Czy naprawdę to przelewanie białka przez palce jest konieczne? Cóż... Wielka to filozofia ;)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić