Milena Górecka| 
aktualizacja 

Amerykanie ją kochają. Reguluje ciśnienie, obniża cholesterol

3

Pinto to jasnobrązowa fasola o owalnym kształcie z czerwonawo-brązowymi plamkami. Jej ziarna - miękkie, kremowe, orzechowe i ziemiste - są podstawą kuchni meksykańskiej. Fasola pinto jest także najpopularniejszym rodzajem fasoli spożywanym przez Amerykanów.

Amerykanie ją kochają. Reguluje ciśnienie, obniża cholesterol
Fasola pinto (Getty Images, © 2022 Ernesto r. Ageitos)

Waściwości fasoli pinto

Fasola pinto jest bardzo pożywna: zawiera białko, węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, sód, żelazo, kwas foliowy, magnez, tiaminę, cynk i wapń. Jest też jest szczególnie bogata w kemferol, jeden z przeciwutleniaczy występujących w żywności pochodzenia roślinnego. Nie zawiera glutenu ani cholesterolu.

Z badań opublikowanych w 2021 r. w czasopiśmie Nutrients wynika, że włączenie fasoli pinto i innych roślin strączkowych do diety może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, wspiera kontrolę masy ciała, utrzymuje zdrowe naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza stan zapalny, poprawia mikrobiom jelitowy i wzmacnia układ odpornościowy.

Niski indeks glikemiczny

Chociaż fasola pinto zawiera węglowodany, nie podnosi szybko poziomu cukru we krwi, ponieważ jest powoli trawiona i wchłaniana. Dzieje się tak głównie dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka. Z tego powodu fasola jest uważana za żywność o niskim indeksie glikemicznym i zdrowy wybór dla osób chorych na cukrzycę.

Jak spożywać fasolę pinto?

Fasola pinto jest kulinarnie wszechstronna, a przygotowuje się ją podobnie jak fasolę czerwoną. Można ją spożywać na wiele sposobów: zarówno w formie dodatku (placki z batatów z wędzoną fasolą) i elementu białkowego w bezmięsnym posiłku, jak i w formie głównego składnika zup i gulaszów.

Świetnie sprawdzi się w daniach z ryżu i sałatkach. Ze względu na swoją miękką, kremową konsystencję doskonale nadaje się również do dipów, smarowideł i farszy.

Fasola pinto jest również klasycznym składnikiem chili con carne. W połączeniu z mielonym mięsem, pomidorami, cebulą, czosnkiem i mieszanką przypraw tworzy sycące i rozgrzewające danie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić