Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 
aktualizacja 

Amerykanie ją kochają. Reguluje ciśnienie, obniża cholesterol

3

Pinto to jasnobrązowa fasola o owalnym kształcie z czerwonawo-brązowymi plamkami. Jej ziarna - miękkie, kremowe, orzechowe i ziemiste - są podstawą kuchni meksykańskiej. Fasola pinto jest także najpopularniejszym rodzajem fasoli spożywanym przez Amerykanów.

Amerykanie ją kochają. Reguluje ciśnienie, obniża cholesterol
Fasola pinto (Getty Images, © 2022 Ernesto r. Ageitos)

Waściwości fasoli pinto

Fasola pinto jest bardzo pożywna: zawiera białko, węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, sód, żelazo, kwas foliowy, magnez, tiaminę, cynk i wapń. Jest też jest szczególnie bogata w kemferol, jeden z przeciwutleniaczy występujących w żywności pochodzenia roślinnego. Nie zawiera glutenu ani cholesterolu.

Z badań opublikowanych w 2021 r. w czasopiśmie Nutrients wynika, że włączenie fasoli pinto i innych roślin strączkowych do diety może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, wspiera kontrolę masy ciała, utrzymuje zdrowe naczynia krwionośne, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zmniejsza stan zapalny, poprawia mikrobiom jelitowy i wzmacnia układ odpornościowy.

Niski indeks glikemiczny

Chociaż fasola pinto zawiera węglowodany, nie podnosi szybko poziomu cukru we krwi, ponieważ jest powoli trawiona i wchłaniana. Dzieje się tak głównie dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka. Z tego powodu fasola jest uważana za żywność o niskim indeksie glikemicznym i zdrowy wybór dla osób chorych na cukrzycę.

Jak spożywać fasolę pinto?

Fasola pinto jest kulinarnie wszechstronna, a przygotowuje się ją podobnie jak fasolę czerwoną. Można ją spożywać na wiele sposobów: zarówno w formie dodatku (placki z batatów z wędzoną fasolą) i elementu białkowego w bezmięsnym posiłku, jak i w formie głównego składnika zup i gulaszów.

Świetnie sprawdzi się w daniach z ryżu i sałatkach. Ze względu na swoją miękką, kremową konsystencję doskonale nadaje się również do dipów, smarowideł i farszy.

Fasola pinto jest również klasycznym składnikiem chili con carne. W połączeniu z mielonym mięsem, pomidorami, cebulą, czosnkiem i mieszanką przypraw tworzy sycące i rozgrzewające danie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 16.01.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Bolesny cios dla Kremla. Stracili sprzęt za setki milionów dolarów
"To aroganckie". Kamala Harris rozczarowana słowami Bidena
Hołownia o immunitecie Morawieckiego. Decyzja zapadnie wkrótce
Toksykolog ostrzega przed nadużywaniem leków. "Nie zawsze więcej oznacza lepiej"
Wraca sprawa męża Elżbiety Witek. Bezpodstawnie zajmował łóżko na OIOM-ie?
Przy tych utworach będą skakali polscy skoczkowie w Zakopanem. Prawdziwe hity
Morawieckiemu grozi do 3 lat więzienia? Kara może być wyższa
"Kiedy trwoga, to do lekarza". Jerzy Owsiak apeluje
Sabalenka szczerze o relacji z Igą Świątek. "Trudno jest nam być blisko"
"Władze zaalarmowane". Plotki o żołnierzach z Korei Północnej
Pogrzeb Longina Pastusiaka. Spocznie nieopodal teścia, byłego I sekretarza KC PZPR
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić