Kamil S. Sikora| 

Zakazane po pięćdziesiątce. Obciążają serce i wątrobę

199

O dobrą kondycję zdrowotną należy dbać zarówno w młodości, jak i w podeszłym wieku. Jednak z biegiem czasu nasz organizm jest coraz bardziej podatny na różnego rodzaju dolegliwości. Dlatego im jesteśmy starsi, tym większą uwagę powinniśmy przywiązywać do codziennej diety. Oto lista produktów, których należy unikać po ukończeniu 50. roku życia.

Zakazane po pięćdziesiątce. Obciążają serce i wątrobę
Po pięćdziesiątce lepiej zrezygnować z niektórych produktów (Getty Images, DigiPub)

Sól

Kardiolodzy od dawna ostrzegają, że nierozsądne używanie soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym nadmiar sodu w diecie obciąża nerki i wątrobę, a także wpływa niekorzystnie na pracę mózgu i zatrzymuje wodę w organizmie. Powinny o tym pamiętać zwłaszcza osoby po pięćdziesiątce. Pamiętajmy, że ten dodatek do żywności znajduje się nie tylko w naszej solniczce, ale także w wysokoprzetworzonej żywności, pieczywie, marynowanych warzywach, serach, wędlinach i wielu innych produktach.

Przetworzone mięso

Jak wynika licznych badań naukowych, regularne sięganie po znaczne ilości czerwonego mięsa (zwłaszcza smażonego) sprzyja rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i chorób serca. Dotyczy to również mięsa przetworzonego takiego jak: wędliny, kiełbasy, pasztety, parówki czy konserwy. Zdaniem ekspertów Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem tego rodzaju produkty spożywanie w nadmiarze podnoszą ryzyko raka jelita grubego aż o 72 proc. Znajdziemy w nich nie tylko nasycone kwasy tłuszczowe, ale również środki konserwujące i ulepszacze smaku.

Alkohol

Wszyscy doskonale wiemy, że nadmiar alkoholu stopniowo wyniszcza naszą wątrobę. Działa destrukcyjnie również na serce, mózg, trzustkę i nerki. W skrajnych przypadkach częste sięganie po napoje zawierające procenty może przyczynić się do przedwczesnego zgonu. Pamiętajmy, że wraz z upływem nasz metabolizm zwalnia, a co za tym idzie, organizm gorzej radzi sobie z alkoholem.

Cukier

Zbyt duże ilości cukru przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów i zaburza prawidłową pracę naszej wątroby. Znajdziemy go zarówno w słodyczach, jak i w napojach gazowanych, sokach owocowych, jogurtach i płatkach śniadaniowych. Ta słodka substancja występuje w żywności również pod innymi postaciami. Szkodliwe zamienniki cukru rafinowanego to m.in.: syrop glukozowo-fruktozowy, karmel, aspartam, acesulfam czy melasa.

Zobacz także: Smacznego: przepis na owsiane ciasteczka
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić