Antygrypina pokona infekcję w kilka dni. Banalny przepis

1

Przepis na antygrypinę stał się w ostatnim czasie bardzo popularny. Okazuje się, że ta prosta mikstura jest w stanie pokonać infekcję w kilka dni i jest przy tym bardzo smaczna. Nic dziwnego, że recepturą dzielą się internauci, a blogerzy umieszczają ją w swoich wpisach.

Antygrypina pokona infekcję w kilka dni. Banalny przepis
(Getty Images)

Antygrypina – właściwości zdrowotne

Antygrypina to połączenie kilku łatwo dostępnych składników: cytrusów, miodu i imbiru. Każdy z nich od wieków cieszy się dużą popularnością w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę.

Imbir i miód działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie, cytrusy dostarczając dużą dawkę witaminy C. W połączeniu tworzą pastę, która działa niczym antybiotyk, o ile sięgniemy po nią z chwilą pojawienia się pierwszych objawów infekcji. Delikatnie rozgrzewa i rozrzedza śluz zalegający w drogach oddechowych, łagodząc kaszel i katar.

Przepis na antygrypinę

By przygotować antygrypinę, potrzebne są następujące składniki:

  • 4 pomarańcze,
  • 3 cytryny,
  • 4 cm imbiru,
  • pół litra miodu płynnego.

Cytrusy należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić je na mniejsze kawałki, usuwając wszystkie pestki. Imbir obieramy ze skórki i siekamy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki umieszczamy w maszynie miksującej. Gdy mikstura będzie mieć konsystencję dżemu, wlewamy ją do słoików i zalewamy miodem.

Tak przygotowaną antygrypinę jeść może cała rodzina. O ile dziecko nie ma alergii na cytrusy, specyfik pojawić się może również w jego jadłospisie. Skutecznie wzmocni odporność i złagodzi pierwsze objawy infekcji.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić