Milena Górecka| 
aktualizacja 

Bardzo tania, a Polacy omijają. Błąd, to jedno z najzdrowszych warzyw

47

Rzepa powinna zajmować szczególne miejsce w naszym jadłospisie, niestety najczęściej jej istnienie ignorujemy. Czas to zmienić. Dlaczego?

Bardzo tania, a Polacy omijają. Błąd, to jedno z najzdrowszych warzyw
Rzepa jest tania, a Polacy i tak nie kupują (Licencjodawca, maple's photographs)

Dlaczego warto jeść rzepę?

Rzepa z łatwością uprawiana jest w naszym kraju, a jednak to warzywo Polacy omijają w sklepie. Tymczasem jest doskonałym źródłem błonnika, który odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego.

Błonnik wspomaga regularność wypróżnień, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie mikroflory jelitowej. Pomaga również w utrzymaniu uczucia sytości, co może być pomocne w kontroli masy ciała.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Źródło witaminy C

Witamina C, obecna w rzepie, jest znanym przeciwutleniaczem, który wspiera układ odpornościowy, a także odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu, wpływając pozytywnie na stan skóry. Witamina ta pomaga również w walce z wolnymi rodnikami, co może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych chorób przewlekłych.

Ogrom przeciwutleniaczy i azotanów

Rzepa zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w redukcji stresu oksydacyjnego i zapobiegać uszkodzeniom komórek. Azotany, obecne w rzepie, są przekształcane w organizmie w tlenki azotu, które mają z kolei korzystny wpływ na układ krążenia i mogą obniżać ciśnienie krwi.

Dużo witaminy K i glukozynolanów

Witamina K, zawarta w rzepie, jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Glukozynolany, których również w rzepie nie brakuje, to z kolei związki siarki, które badania łączą z potencjalnym działaniem przeciwnowotworowym i detoksykacją organizmu.

Zawartość potasu

Jednym z kluczowych składników odżywczych obecnych w rzepie jest również potas. Ten ważny elektrolit odgrywa istotną rolę w regulacji ciśnienia krwi, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. Wysoki poziom potasu w diecie może pomóc w zapobieganiu udarom oraz chorobom serca.

Włącz rzepę do diety

Wymienione składniki odżywcze czynią z rzepy nie tylko smaczny, ale i bardzo korzystny dla zdrowia dodatek do codziennych posiłków. Konsumpcja rzepy może wspierać układ odpornościowy, pomagać w regulacji ciśnienia krwi, a także przyczyniać się do zdrowia kości i skóry! A przy okazji jest bardzo tania.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić