Milena Górecka| 

Polacy nie doceniają. Błąd, w mig zbijają cholesterol

14

Często mówi się o tym, że "im więcej kolorów na talerzu, tym lepiej". To prawda! Zbyt często przekonanie to powoduje jednak, że o białych warzywach myśli się jako o tych, które mają niewiele wartości odżywczych. Tymczasem to właśnie one pomagają regulować poziom cholesterolu - powinniśmy więc bardziej je doceniać.

Polacy nie doceniają. Błąd, w mig zbijają cholesterol
Białe warzywa warto jeść jak najczęściej (Getty Images, Kate Stoupas)

Rola cholesterolu

Cholesterol, chociaż często kojarzony z negatywnymi skutkami dla zdrowia, jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odgrywa kluczową rolę w budowie błon komórkowych, produkcji hormonów i witaminy D.

Jego zbyt wysoki poziom we krwi zwiększa jednak ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Warto więc włączyć do swojej diety warzywa, które pomogą go ustabilizować. Są to:

1. Kalafior

Kalafior to warzywo krzyżowe, które zawiera związki siarki nazywane glukozynolanami. Wyniki badań sugerują, że te związki mogą pomóc w redukcji LDL, czyli tzw. złego cholesterolu, poprzez hamowanie wchłaniania cholesterolu w jelitach i stymulowanie wątroby do wydalania jego nadmiaru.

Ponadto, błonnik w kalafiorze sprzyja oczyszczaniu jelit i wspiera zdrową florę bakteryjną, co dodatkowo wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

2. Cebula

Cebula jest znana z wielu korzyści zdrowotnych, a jednym z jej najważniejszych składników są flawonoidy, w tym kwercetyna. Badania wykazały, że kwercetyna może obniżać poziom cholesterolu LDL i podnosić HDL, czyli "dobry cholesterol", dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i przeciwutleniającym.

Dodatkowo cebula stymuluje produkcję enzymów wątrobowych odpowiedzialnych za rozkład cholesterolu.

3. Czosnek

Czosnek od wieków jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. Zawiera allicynę, która, jak wykazano w badaniach, obniża poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.

Regularne spożywanie czosnku może również zapobiegać tworzeniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, co jest bezpośrednio związane z wysokim poziomem cholesterolu.

Walka o dobry poziom cholesterolu

Wspomniane wyżej warzywa wspierają zdrowie serca i naczyń krwionośnych. Włączenie ich do codziennej diety to prosty i smaczny sposób na poprawę stanu zdrowia. Należy jednak pamiętać, że zdrowa dieta to tylko jeden z elementów zdrowego stylu życia – równie ważne są regularna aktywność fizyczna, opracowanie sposobu radzenia sobie ze stresem i kontrola wagi ciała.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić