Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 
aktualizacja 

Chroni komórki, obniża ryzyko miażdżycy. Jedz nawet codziennie

3

Nie trzeba uczyć się na pamięć, które produkty spożywcze służą zdrowiu. W przypadku profilaktyki miażdżycy wystarczy zapamiętać kolory!

Chroni komórki, obniża ryzyko miażdżycy. Jedz nawet codziennie
Jakie produkty chronią przed miażdżycą? (Licencjodawca, © 2023 Sunyixun)

Czym jest miażdżyca?

Miażdżyca to choroba układu sercowo-naczyniowego, która jest jednym z głównych czynników ryzyka zawału serca, udaru mózgu i innych poważnych problemów zdrowotnych.

Choroba powstaje na skutek procesu, w którym na ściankach tętnic gromadzą się płytki tłuszczowe, mogące z czasem tworzyć tzw. blaszki miażdżycowe. Skutkiem tego procesu może być zwężenie tętnic, a nawet ich zablokowanie, co może prowadzić do niedokrwienia organów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które zapobiegają miażdżycy

Czy ryzyko wystąpienia miażdżycy można zniwelować dietą?

Z badan naukowych wynika, że pomocne w niwelowaniu ryzyka miażdżycy są karotenoidy — potężne przeciwutleniacze, które mają zdolność neutralizowania wolnych rodników, czyli cząsteczek, które mogą prowadzić do uszkodzeń komórek i tkanek.

Karotenoidy - beta-karoten, luteina i zeaksantyna — mogą pomóc w zapobieganiu rozwoju miażdżycy poprzez redukcję stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, które są kluczowymi czynnikami prowadzącymi do rozwoju miażdżycy.

Karotenoidy występują w warzywach i owocach. Cechują się naturalnym pigmentem, który nadaje im charakterystyczną barwę — czerwoną, pomarańczową lub żółtą.

Gdzie występują karotenoidy?

  • Marchew: bogata w beta-karoten, który jest prekursorem witaminy A.
  • Szpinak: zawiera luteinę i zeaksantynę, które są ważne dla zdrowia oczu.
  • Dynia: jest doskonałym źródłem alfa- i beta-karotenu.
  • Pomarańcze: bogate w beta-kryptoksantynę, kolejny silny karotenoid.
  • Papryka: wszystkie kolory papryki są bogate w różne typy karotenoidów.
  • Mango: są źródłem beta-karotenu.
  • Pomidory: zawierają likopen, karotenoid o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.

Stosowanie diety bogatej w owoce i warzywa zawierające karotenoidy może stanowić element profilaktyki miażdżycy, ale nie zastąpi innych kluczowych aspektów zdrowego stylu życia, takich jak regularna aktywność fizyczna, kontrola masy ciała, unikanie palenia tytoniu i utrzymanie prawidłowego poziomu ciśnienia krwi i cholesterolu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić