Broń na raka jelit. Ale i dla serca nie ma nic zdrowszego

Ten uwielbiany przez wielu Polaków produkt mleczny wyróżnia się spośród innych orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem. Poza tym należy do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Nowe badania ujawniają, że kefir działa doskonale nie tylko na jelita, ale i na serce.

Raw fresh milk kefir grains in the bottle jar.
Raw fresh milk kefir grains in the bottle jar. Slovakia
Valeria Vechterova
grain, grains, raw, fresh, white, lactose, products, object, nutrition, anthotiro, health, bacteria, product, delicious, home made, dairy, healthy, cream, home, natural, probiotics, tasty, yoghurt, fermented, dessertKefir to nie tylko ratunek dla jelit, ale i dla serca
Valeria Vechterova

Kefir jest nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy. Nie zawiera znacznych ilości tłuszczu i nie dostarcza do naszego organizmu nadmiaru kalorii. Poza tym ten naturalny probiotyk podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje, redukuje uczucie zmęczenia, a także wpływa korzystnie na pracę naszych jelit. Stała obecność kefiru w naszym jadłospisie przyspiesza ich perystaltykę, pozwala zachować prawidłową mikroflorę jelitową i chroni nas przed nowotworem jelita grubego.

To jednak nie koniec listy walorów zdrowotnych tego fermentowanego niskotłuszczowego produktu mlecznego.

Wyniki analizy opublikowane na łamach czasopisma medycznego "British Journal of Nutrition" potwierdziły, że kefir, podobnie jak jogurt naturalny, zsiadłe mleko czy chudy twaróg mogą zapobiegać pojawieniu się poważnych problemów kardiologicznych. Jak wynika z wcześniejszych badań, tego rodzaju artykuły spożywcze obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, chroniąc tym samym przed miażdżycą, udarem mózgu, chorobą wieńcową i zawałem serca.

Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii postanowili sprawdzić, jak fermentowane produkty spożywcze wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia ataku serca lub niestabilnej choroby wieńcowej. W badaniu wzięło udział ok. 2000 mężczyzn. Ich nawyki żywieniowe były analizowane przez okres 20 lat. Podczas trwania eksperymentu u 475 uczestników stwierdzono różnego rodzaju incydenty wieńcowe.

W badaniu wzięto pod uwagę zarówno ilość spożywanych fermentowanych produktów mlecznych, jak i różne czynniki związane ze sposobem odżywiania i stylem życia. Fińscy naukowcy zauważyli, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej wspomnianych wcześniej produktów byli o 26 proc. mniej narażeni na choroby serca, w porównaniu do osób spożywających ich nieznaczne ilości.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra