Dodaje sił podczas upału. Obniża ryzyko udaru i miażdżycy

Podczas letnich miesięcy, kiedy żar leje się z nieba, należy regularnie uzupełniać płyny i sięgać po zdrowe i orzeźwiające napoje. Jednym z nich jest kefir, który nie tylko gasi pragnienie, ale również dostarcza do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Koniecznie włącz go do swojego codziennego jadłospisu.

A teaspoon stirs the kefir and raises some granules in a close-up shot
A teaspoon stirs the kefir and raises some granules in a close-up shot. It is ready to be worked with a sieve by separating the fermented milk from the granules.
Massimo ParisiKefir wzmacnia organizm podczas upałów
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Massimo Parisi

Kefir to musujący i kremowy napój wyprodukowany z fermentowanego mleka, w którym możemy znaleźć takie cenne elementy jak witamina A, witaminy z grupy B, wapń, magnez, fosfor, cynk, potas, białko i aminokwasy. Poza tym nie znajdziemy w nim żadnych szkodliwych konserwantów.

Po ten mleczny produkt warto sięgać zwłaszcza, kiedy doświadczamy męczących upałów. Pijąc kefir latem, poradzimy sobie ze wzmożonym pragnieniem, orzeźwimy nasze ciało i poprawimy samopoczucie. Ponadto regularne spożywanie tego napoju wzmacnia naszą skórę, poprawia mikroflorę jelitową, przyspiesza perystaltykę jelit, stymuluje procesy metaboliczne i usprawnia pracę układu immunologicznego i pokarmowego.

Tryptofan obecny w kefirze wpływa pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Kefir doskonale sprawdzi się również jako dodatek do chłodnika, zdrowego koktajlu owocowo-warzywnego, dresingu, sałatki naleśników i racuchów. To jednak nie koniec listy jego zalet.

Stała obecność kefiru w naszym codziennym menu obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga prawidłowe wchłanianie cennych soli mineralnych do organizmu, oczyszcza nasze ciało z toksycznych substancji i wspomaga przyswajanie laktozy. Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, obniżając tym samym ryzyko miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.

Po kefir powinny sięgać osoby borykające się z przewlekłym zmęczeniem, opryszczką, zaburzeniami snu, depresją, problemami trawiennymi, zakwasami oraz chorobami nerek. wątroby i tarczycy. Kefir jest niskokaloryczny i przyspiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego powinien być stałym elementem diety odchudzającej.

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?