Usuwa złogi z jelit. Chroni przed miażdżycą i zawałem

Młode łodygi, liście i korzenie buraków ćwikłowych świetnie sprawdzą się jako składnik wiosennej zupy, pysznej sałatki lub ryżowej czy warzywnej zapiekanki. Po botwinkę warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z powodu wartości odżywczych i wielu prozdrowotnych właściwości.

Botwinka ma niesamowite właściwości, warto jeść ją jak najczęściejBotwinka ma niesamowite właściwości, warto jeść ją jak najczęściej
Źródło zdjęć: © Getty Images | Heike Richter
SKOMENTUJ

Botwina nazywana również botwinką jest od dawna wykorzystywana w polskiej kuchni jako składnik chłodnika i wielu innych potraw. Najlepiej smakuje wiosną, kiedy jej łodygi i liście są delikatne i nie trzeba ich poddawać zbyt intensywnej obróbce.

Sezon na zbieranie botwiny rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy się w sierpniu. Znajdziemy w niej takie prozdrowotne składniki jak witamina A, C i D, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, siarka, miedź, wapń, biotyna, flawonoidy oraz błonnik pokarmowy.

Jest produktem niskokalorycznym i na długo pozostawia po sobie uczucie sytości, więc powinny po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Poza tym usprawnia pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i usuwając zalegające w nich złogi pokarmowe.

Stała obecność botwiny w naszym codziennym jadłospisie pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, udarem mózgu czy zawałem serca. Dzięki obecności przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, redukuje nadmiar wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu.

Ponadto wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci, zapobiega dolegliwościom dermatologicznym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, poprawia pamięć i koncentrację, redukuje objawy zgagi i sprawdza się walce z zaburzeniami snu.

Podnosi odporność na różnego rodzaju infekcje, poprawia jakość czerwonych krwinek i pomaga zachować równowagę zasadowo-kwasową. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z dobroczynnego działania botwiny. Nie powinny jej spożywać pacjenci z kamicą nerkową i osoby chore na cukrzycę.

Źródło artykułu: o2pl

Wybrane dla Ciebie

Dramat na S10. Nagle podbiegli do auta
Dramat na S10. Nagle podbiegli do auta
Ujęcie z Rzeszowa podbija sieć. "Takich jeszcze nie widziałem"
Ujęcie z Rzeszowa podbija sieć. "Takich jeszcze nie widziałem"
Sceny w Pobierowie. Nagle wysiadł z auta
Sceny w Pobierowie. Nagle wysiadł z auta
Chcą deportacji Bedirhana. Ksiądz stanął w obronie fryzjera z Turcji
Chcą deportacji Bedirhana. Ksiądz stanął w obronie fryzjera z Turcji
Drogowy "szeryf" z Gdańska. Tak chciał wymierzyć sprawiedliwość
Drogowy "szeryf" z Gdańska. Tak chciał wymierzyć sprawiedliwość
Kto zostanie nowym selekcjonerem reprezentacji Polski? To numer jeden PZPN
Kto zostanie nowym selekcjonerem reprezentacji Polski? To numer jeden PZPN
Europa oczekuje deklaracji od USA. Generał mówi wprost
Europa oczekuje deklaracji od USA. Generał mówi wprost
Pomnik Maryi pod Toruniem będzie miał 55 metrów. Pojechaliśmy na budowę
Pomnik Maryi pod Toruniem będzie miał 55 metrów. Pojechaliśmy na budowę
Szykowała się do ślubu. Życie 28-letniej pielęgniarki nagle runęło
Szykowała się do ślubu. Życie 28-letniej pielęgniarki nagle runęło
Kolumbijczyk zaatakował policjanta. Grożą mu 3 lata więzienia
Kolumbijczyk zaatakował policjanta. Grożą mu 3 lata więzienia
Anioł i diabeł na głowie. Ksiądz zauważył tatuaże Łukasza Żaka
Anioł i diabeł na głowie. Ksiądz zauważył tatuaże Łukasza Żaka
Służby przed seminarium w Gnieźnie. Zdumiewający powód
Służby przed seminarium w Gnieźnie. Zdumiewający powód