Usuwa złogi z jelit. Chroni przed miażdżycą i zawałem

Młode łodygi, liście i korzenie buraków ćwikłowych świetnie sprawdzą się jako składnik wiosennej zupy, pysznej sałatki lub ryżowej czy warzywnej zapiekanki. Po botwinkę warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również z powodu wartości odżywczych i wielu prozdrowotnych właściwości.

Botwinka ma niesamowite właściwości, warto jeść ją jak najczęściejBotwinka ma niesamowite właściwości, warto jeść ją jak najczęściej
Źródło zdjęć: © Getty Images | Heike Richter

Botwina nazywana również botwinką jest od dawna wykorzystywana w polskiej kuchni jako składnik chłodnika i wielu innych potraw. Najlepiej smakuje wiosną, kiedy jej łodygi i liście są delikatne i nie trzeba ich poddawać zbyt intensywnej obróbce.

Sezon na zbieranie botwiny rozpoczyna się w połowie kwietnia, a kończy się w sierpniu. Znajdziemy w niej takie prozdrowotne składniki jak witamina A, C i D, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, siarka, miedź, wapń, biotyna, flawonoidy oraz błonnik pokarmowy.

Mówi o lekach na otyłość. Oto, co zadziała według niej lepiej

Jest produktem niskokalorycznym i na długo pozostawia po sobie uczucie sytości, więc powinny po nią sięgać osoby z nadwagą i otyłością, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Poza tym usprawnia pracę jelit, przyspieszając ich perystaltykę i usuwając zalegające w nich złogi pokarmowe.

Stała obecność botwiny w naszym codziennym jadłospisie pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, chroniąc tym samym przed miażdżycą, udarem mózgu czy zawałem serca. Dzięki obecności przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, redukuje nadmiar wolnych rodników powodujących stres oksydacyjny i opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu.

Ponadto wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci, zapobiega dolegliwościom dermatologicznym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, poprawia pamięć i koncentrację, redukuje objawy zgagi i sprawdza się walce z zaburzeniami snu.

Podnosi odporność na różnego rodzaju infekcje, poprawia jakość czerwonych krwinek i pomaga zachować równowagę zasadowo-kwasową. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z dobroczynnego działania botwiny. Nie powinny jej spożywać pacjenci z kamicą nerkową i osoby chore na cukrzycę.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Wyniki Lotto 23.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 23.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada