Chroni przed Alzheimerem i Parkinsonem. Zalecany szczególnie w diecie palaczy

11

Chociaż to bardzo zdrowe warzywo, które z powodzeniem może zastąpić sałatę, rukolę czy roszponkę, to w Polsce szpinak kojarzy się przede wszystkim ze znienawidzonymi potrawami z dzieciństwa. To błąd, bo zapobiega rozwojowi wielu groźnym chorobom.

Chroni przed Alzheimerem i Parkinsonem. Zalecany szczególnie w diecie palaczy
(Getty Images)

Szpinak to dietetyczne warzywo, które ma bardzo mało kalorii, ale też mnóstwo witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim przede wszystkim żelazo, witaminę C, magnez, przeciwutleniacze, witaminę A, witaminę B2, wapń, fosfor, potas, jod oraz mangan. Jest polecany osobom zmagającym się z niedokrwistością. Oprócz tego wspiera nasz układ immunologiczny, chroniąc nas przed wirusami i bakteriami.

Naukowcy udowodnili też, że regularne spożywanie szpinaku wspomaga pracę mózgu i chroni przed rozwojem choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Warzywo to chroni narząd wzroku i zapobiega stanom zapalnym, które mogą być przyczyną wielu groźnych chorób, w tym również nowotworów. Jest polecany osobom z nadwagę, otyłością, cukrzycą, insulinoopornością oraz nadciśnieniem tętniczym. Jest też polecany osobom, które chcą zadbać o zdrowie trzustki i jelit. Warto pamiętać też, że zmniejsza ryzyko miażdżycy,

Co ciekawe,szpinak zalecany jest w diecie palaczy. To doskonałe źródło kwasu foliowego i witaminy B9, które słyną z usuwania nikotyny z organizmu. Kwas foliowy pozwala nie tylko na detoks, ale i łagodzi dyskomfort emocjonalny i psychiczny związany z objawami odstawienia papierosów. Szpinak zawiera również betainę oraz cholinę, która jest jej prekursorem. Związki te zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu płuc u palaczy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić