Chroni przed rakiem. Wspiera serce i jelita

Czeremcha stanowi jedno z najciekawszych źródeł składników odżywczych w polskich wilgotnych lasach łęgowych. Jej owoce, o charakterystycznym smaku i kolorze, skrywają w sobie zdrowotne bogactwo, a przygotowany z nich syrop będzie doceniony przez każdego smakosza.

Z czeremchy można przyrządzić zdrowotny syropZ czeremchy można przyrządzić zdrowotny syrop
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images
Katarzyna Chudzik

Składniki odżywcze czeremchy

1. Antyoksydanty i flawonoidy

Czeremcha jest bogatym źródłem antyoksydantów, które pełnią kluczową funkcję w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. Flawonoidy obecne w tej roślinie wiążą się z korzyściami dla serca i układu krwionośnego oraz działają przeciwnowotworowo.

2. Witamina C

Ta witamina jest potężnym antyoksydantem, który odgrywa kluczową rolę w syntezie kolagenu, wchłanianiu żelaza i funkcjonowaniu układu odpornościowego.

3. Potas, wapń i fosfor

Potas - jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i regulacji ciśnienia krwi.

Wapń - jest kluczowy dla zdrowia kości i zębów, a także dla procesów krzepnięcia krwi i przewodzenia impulsów nerwowych.

Fosfor - współdziała z wapniem w budowie kości, ale jest także ważny dla produkcji ATP, głównego nośnika energii w komórkach.

4. Rutyna

Rutyna jest flawonoidem, który może wspomagać krążenie krwi przez wzmacnianie i zwiększanie elastyczności naczyń krwionośnych. Działa również przeciwzapalnie i przeciwwysiękowo.

5. Błonnik

Błonnik jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego, pomaga w regulacji ruchów jelit i wspiera zdrową florę jelitową. Może również pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu.

Syrop z czeremchy

Niezwykły smak owoców czeremchy i związki w nich zawarte są dobrym pretekstem do przygotowania na ich bazie syropu. Początek jesieni to idealny czas, by to zrobić!

Wystarczy tylko:

  1. Zalać owoce wodą, zagotować i po doprowadzeniu do wrzenia gotować przez 8-12 minut.
  2. Zostawić do ostygnięcia.
  3. Odcisnąć owoce i zlać do garnka sok, dodać do niego cukier (proporcje owoców i cukru powinny wynosić 1:1), ponownie zagotować.
  4. Przelać do czystych słoików.

Wystarczy dodać wodę. Tani patent na ból stawów

Gotowe! Niewielkie ilości syropu można dolewać jesienią do herbaty. Wzbogaci to jej smak i pomoże nam uchronić się przed infekcjami.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"