Katarzyna Chudzik| 

Potężny zastrzyk zdrowia. Jeden z najlepszych olejów

1

Choć łyżka oleju z orzechów włoskich zawiera aż 80 kalorii, to żadnej z tych kalorii nie warto żałować! Odrobina tego oleju nie tylko urozmaici smak każdej potrawy, ale - przede wszystkim - zapewni zdrowie.

Potężny zastrzyk zdrowia. Jeden z najlepszych olejów
Olej z orzechów włoskich jest jednym z najzdrowszych (Getty Images, 2022 Getty Images)

Olej z orzechów włoskich jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, witamin z grupy B oraz minerałów (żelazo, magnez, wapń, fosfor i cynk). Jego regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści, w tym:

Pozytywny wpływ na układ krążenia

Olej z orzechów włoskich zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, linolowy i alfa-linolenowy. Kwas oleinowy jest kwasem tłuszczowym jednonienasyconym, który wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL (złego) i podniesienie poziomu cholesterolu HDL (dobrego).

Kwas linolowy i alfa-linolenowy to kwasy tłuszczowe wielonienasycone, które należą do rodziny kwasów omega-6 i omega-3. Kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne i mogą pomagać w profilaktyce chorób serca, takich jak choroba wieńcowa, udar mózgu i miażdżyca. W orzechach włoskich stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 jest korzystniejszy niż w innych orzechach.

Korzystne oddziaływanie na układ nerwowy

Olej z orzechów włoskich jest dobrym źródłem witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Poprawa trawienia

Wspomniane wyżej kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania błony śluzowej jelit.

Inne właściwości

Olej z orzechów włoskich może również pomagać w:

- obniżeniu poziomu cukru we krwi,

- nawilżeniu skóry i włosów,

- zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych,

- poprawie nastroju i samopoczucia,

- wzmocnieniu odporności organizmu.

Sposób użycia

Olej z orzechów włoskich można stosować jako dodatek do sałatek, owsianek, jogurtów i innych potraw. Ze względu na wrażliwość nienasyconych kwasów tłuszczowych, nie zaleca się używania oleju z orzechów włoskich do smażenia w wysokich temperaturach. Zalecana dzienna porcja oleju z orzechów włoskich to 1-2 łyżeczki.

Olej można również stosować zewnętrznie - na przykład do pielęgnacji skóry i włosów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić