o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na

Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek

14
Podziel się

Mają ładny kolor i apetyczny zapach, ale zawdzięczają to przede wszystkim chemicznym dodatkom. Substancje, którymi naszpikowane są wędliny, nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, których lepiej unikać.

Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek
(Getty Images)
bELffzqt

Kwas fosforowy w mięsie

Kwas fosforowy czyli E338 to składnik, który ma poprawić smak i trwałość wędlin. Światowa Organizacja Zdrowia określiła, że dopuszczalna dzienna dawka tego dodatku wynosi 70 mg na każdy kilogram masy ciała. Nadmiar związku w organizmie uszkadza zęby, powoduje wzdęcia i biegunki. Regularne jedzenie produktów zawierających kwas fosforowy zwiększa też ryzyko rozwoju osteoporozy.

bELffzqv

Azotyn potasu

Azotyn potasu możemy znaleźć na liście składników pod symbolem E249. Używany jest przy produkcji przetworów rybnych oraz peklowanych i wędzonych wyrobów mięsnych. Jego zadaniem jest nadanie pożądanego smaku, zapachu i barwy. Dostarczany do organizmu w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju astmy. Obciąża nerki, powoduje zawroty i bóle głowy, ale to nie wszystko.

Niestety azotyny wytwarzają toksyczne nitrozoaminy (które powstają w wyniku obróbki cieplnej). Stanowią one silny związek kancerogenny - ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie Justyna Bas, dietetyk.

bELffzqB

Karagen

Karagen może też występować pod nazwą E407. To chętnie stosowany przez producentów wypełniacz, który zwiększa masę wyrobów mięsnych. Spożywany regularnie może powodować poważne stany zapalne jelit i owrzodzenia. Niektóre źródła podają, że ma działanie rakotwórcze.

Jego kancerogenne właściwości zostały potwierdzone tylko w badaniach na zwierzętach. Eksperci FAO/WHO zapewniają, że karagen jest bezpiecznym dodatkiem do żywności i zezwalają na jego stosowanie – mówi dla WP abcZdrowie Kinga Sięka, dietetyk.

Azotyn sodu

Azotyn sodu czyli E250 to związek konserwujący nadający wędlinom ładną barwę, charakterystyczny zapach i smak. Możemy go znaleźć w pakowanych parówkach, wędzonkach, konserwach, wędlinach, peklowanym mięsie i produktach garmażeryjnych.

bELffzqC

To związek toksyczny dla naszego zdrowia. W wyniku podgrzania produktów z zawartością E250 wytwarzane są rakotwórcze nitrozoaminy. Dodatkowo jedzenie takich wyrobów w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia hemoglobiny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bELffzqW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Wojtuś
4 tyg. temu
Dziwi mnie, że jeszcze ktoś to je. Przestałem jeść wędliny 1.5 roku temu i przeszła mi alergia 🥳
Oska
4 tyg. temu
I twierdzą że chronią ludzi.trucie na masową skalę,zaszczep się bo jak nie to restrykcje,jedz,kupuj produkty medyczne,chodź do lekarza na kontrolę.jestes zdrowy sprawdź czy jeszcze żyjesz
Szef
4 tyg. temu
Trują nas legalnie pod nadzorem sanepidu, natomiast za skręta z maryśki rosnącej w prywatnym mieszkaniu na prywatny użytek do pudła! Oto polska sprawiedliwość i polskie prawo.
bELffzqX
Jan
4 tyg. temu
Co na to sanepid.czy to jest zgodne z normami
Taka sytuacja
4 tyg. temu
A mi w chłodni z zapakowaną hermetycznie, przetworzoną roślinną żywnością ekologiczną z własnego gospodarstwa, sanepid znalazł wytłoczynkę po jajkach i wpakował mandat, tworząc przy tym esej na 5 stron kartek formatu A4.
Właz d
4 tyg. temu
Tyle trucizny VW jedzeniu minister zdrowia co robi za ryj i do odpowiedzialności za co kasę bieże
Qazwsx
4 tyg. temu
Cztery, to na nerki, a reszta?
Jurek
4 tyg. temu
To kto daje pozwolenie na używanie tych trucizn.
nebe
4 tyg. temu
Może dożyje czasów żebym się nie musiał zastanawiać czy mnie jedzenie truje a zajmą się tym przepisy i sanepid aha do tego czasu już będę o truty
Kasia
4 tyg. temu
Taka informacja nie zachęca do jedzenia kiełbaski.
jacirz
4 tyg. temu
Sam decyduję co kupuję,. E-wedlina.pl ma naprawdę ciekawą ofertę wędlin dobrych, nie wspomnę już o gotowych posiłkach.
WalecznyWilk
4 tyg. temu
To dlaczego się ściga tych co produkują prawdziwe wędliny w tzw. domowym zaciszu a wielkim fabrykom wyrobów wędliniarskopodobnych daje się święty spokój i dotacje
Abraham Rosen...
miesiąc temu
Od 80 lat spożywam związek dwóch niezwykle trujących pierwiastków . Dodatkowo piję tlenek wodoru 2 ltr.dziennie . Jem salmonellami skażone jajka , aczkolwiek po gotowaniu . Całuję moje brudne dzieci . Piję alkohol . Hi , hi ... Ale nie palę ..
bELffzqP
ciemnowidz
miesiąc temu
I CO Z TEGO JAK SIE KUPUJE W MARKETACH TO TAKIE SIE ZRE JA KUPUJE NA TARGU U CHŁOPA I MA CO JESC I ZDROWE
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić