Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek

Mają ładny kolor i apetyczny zapach, ale zawdzięczają to przede wszystkim chemicznym dodatkom. Substancje, którymi naszpikowane są wędliny, nie pozostają obojętne dla naszego zdrowia. Dowiedz się, których lepiej unikać.

Cztery toksyczne substancje, które znajdziesz w wędlinach. Rujnują prace nerek
Źródło zdjęć: © Getty Images
19

Kwas fosforowy w mięsie

Kwas fosforowy czyli E338 to składnik, który ma poprawić smak i trwałość wędlin. Światowa Organizacja Zdrowia określiła, że dopuszczalna dzienna dawka tego dodatku wynosi 70 mg na każdy kilogram masy ciała. Nadmiar związku w organizmie uszkadza zęby, powoduje wzdęcia i biegunki. Regularne jedzenie produktów zawierających kwas fosforowy zwiększa też ryzyko rozwoju osteoporozy.

Azotyn potasu

Azotyn potasu możemy znaleźć na liście składników pod symbolem E249. Używany jest przy produkcji przetworów rybnych oraz peklowanych i wędzonych wyrobów mięsnych. Jego zadaniem jest nadanie pożądanego smaku, zapachu i barwy. Dostarczany do organizmu w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju astmy. Obciąża nerki, powoduje zawroty i bóle głowy, ale to nie wszystko.

Niestety azotyny wytwarzają toksyczne nitrozoaminy (które powstają w wyniku obróbki cieplnej). Stanowią one silny związek kancerogenny - ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie Justyna Bas, dietetyk.

Karagen

Karagen może też występować pod nazwą E407. To chętnie stosowany przez producentów wypełniacz, który zwiększa masę wyrobów mięsnych. Spożywany regularnie może powodować poważne stany zapalne jelit i owrzodzenia. Niektóre źródła podają, że ma działanie rakotwórcze.

Jego kancerogenne właściwości zostały potwierdzone tylko w badaniach na zwierzętach. Eksperci FAO/WHO zapewniają, że karagen jest bezpiecznym dodatkiem do żywności i zezwalają na jego stosowanie – mówi dla WP abcZdrowie Kinga Sięka, dietetyk.

Azotyn sodu

Azotyn sodu czyli E250 to związek konserwujący nadający wędlinom ładną barwę, charakterystyczny zapach i smak. Możemy go znaleźć w pakowanych parówkach, wędzonkach, konserwach, wędlinach, peklowanym mięsie i produktach garmażeryjnych.

To związek toksyczny dla naszego zdrowia. W wyniku podgrzania produktów z zawartością E250 wytwarzane są rakotwórcze nitrozoaminy. Dodatkowo jedzenie takich wyrobów w nadmiarze może doprowadzić do uszkodzenia hemoglobiny.

Wybrane dla Ciebie

Masz to drzewo w ogrodzie? Grożą wysokie kary
Masz to drzewo w ogrodzie? Grożą wysokie kary
Prognoza na 7 dni. Nagłe zmiany w Polsce. To będzie rollercoaster
Prognoza na 7 dni. Nagłe zmiany w Polsce. To będzie rollercoaster
Matura 2025. Z tym zmierzą się maturzyści w poniedziałek
Matura 2025. Z tym zmierzą się maturzyści w poniedziałek
Biden walczy z rakiem. "Nie uważamy, aby był uleczalny"
Biden walczy z rakiem. "Nie uważamy, aby był uleczalny"
Tu nie wygrał Trzaskowski. Kandydat PiS triumfuje m.in. w Końskich
Tu nie wygrał Trzaskowski. Kandydat PiS triumfuje m.in. w Końskich
Nie może otworzyć okna przez sąsiada. "Zapachy z łazienki lecą do mieszkania"
Nie może otworzyć okna przez sąsiada. "Zapachy z łazienki lecą do mieszkania"
Czy papież Leon XIV przyniesie pokój Ukrainie? Polacy podzieleni
Czy papież Leon XIV przyniesie pokój Ukrainie? Polacy podzieleni
Tak głosowali Polacy. PKW podaje dane z 90 proc. komisji
Tak głosowali Polacy. PKW podaje dane z 90 proc. komisji
Wybory prezydenckie w Polsce. Tak głosowała wieś
Wybory prezydenckie w Polsce. Tak głosowała wieś
Joe Biden walczy z rakiem. "Agresywna forma choroby"
Joe Biden walczy z rakiem. "Agresywna forma choroby"
Kogo w II turze poprze Sławomir Mentzen? "Będziemy lawirować"
Kogo w II turze poprze Sławomir Mentzen? "Będziemy lawirować"
Wybory prezydenckie. Są wyniki late poll
Wybory prezydenckie. Są wyniki late poll