Kamil S. Sikora| 

Dla tych osób zakazany. Może powoli wyniszczyć trzustkę

13

Miód od wielu wieków jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również z powodu licznych prozdrowotnych właściwości. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z zalet, jakie posiada złoty nektar. Pacjenci z chorą trzustką i cukrzycą powinni ograniczyć spożywanie miodu do absolutnego minimum.

Dla tych osób zakazany. Może powoli wyniszczyć trzustkę
Nie każdy powinien spożywać miód (Getty Images, Getty Images)

W miodzie możemy znaleźć m.in.: wapń, potas, żelazo, mangan, miedź, fosfor, sód, witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze.

Produkowany przez pszczoły nektar wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Poza tym usprawnia pracę układu immunologicznego, obniża ciśnienie, wspomaga gojenie ran, a także sprawdza się przy leczeniu objawów przeziębienia, grypy i problemów żołądkowych.

Nie oznacza to jednak, że miód można traktować jako skuteczne remedium na jakiekolwiek schorzenie. Wiele osób żyje w przekonaniu, że miód jest zdrowszy od cukru. Jak się jednak okazuje, 1 łyżeczka miodu zawiera 23 kalorie, a jedna łyżeczka cukru stołowego ma w sobie 16 kalorii. Różnica w ilości kalorii wynika z tego, że miód ma większy ciężar właściwy od cukru. Ten popularny słodki produkt ma również wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien występować w diecie pacjentów z cukrzycą.

Osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów, także powinny ograniczyć spożywanie miodu. Zdaniem ekspertów miód ma niekorzystny wpływ na trzustkę i może nasilać dolegliwości związane z przewlekłym stanem zapalnym tego narządu. Jego nadmiar w codziennej diecie zmusza trzustkę do wytwarzania znacznej ilości insuliny.

Alergicy również powinni wykluczyć miód ze swojego menu. Obecne w nim substancje czynne z dodatkiem pyłków roślinnych mogą pogłębiać symptomy alergii, a w ekstremalnych przypadkach wywołać wstrząs anafilaktyczny.

Wprawdzie spożywanie miodu może być szkodliwe dla naszego zdrowia, ale nie oznacza to, że powinniśmy omijać go szerokim łukiem. Podobnie jak w przypadku innych produktów, należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić