Kamil S. Sikora   | 
, 
aktualizacja

Dla tych osób zakazany. Może powoli wyniszczyć trzustkę

13

Miód od wielu wieków jest ceniony nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również z powodu licznych prozdrowotnych właściwości. Niestety nie każdy może w pełni skorzystać z zalet, jakie posiada złoty nektar. Pacjenci z chorą trzustką i cukrzycą powinni ograniczyć spożywanie miodu do absolutnego minimum.

Dla tych osób zakazany. Może powoli wyniszczyć trzustkę
Nie każdy powinien spożywać miód (Getty Images, Getty Images)

W miodzie możemy znaleźć m.in.: wapń, potas, żelazo, mangan, miedź, fosfor, sód, witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze.

Produkowany przez pszczoły nektar wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Poza tym usprawnia pracę układu immunologicznego, obniża ciśnienie, wspomaga gojenie ran, a także sprawdza się przy leczeniu objawów przeziębienia, grypy i problemów żołądkowych.

Nie oznacza to jednak, że miód można traktować jako skuteczne remedium na jakiekolwiek schorzenie. Wiele osób żyje w przekonaniu, że miód jest zdrowszy od cukru. Jak się jednak okazuje, 1 łyżeczka miodu zawiera 23 kalorie, a jedna łyżeczka cukru stołowego ma w sobie 16 kalorii. Różnica w ilości kalorii wynika z tego, że miód ma większy ciężar właściwy od cukru. Ten popularny słodki produkt ma również wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien występować w diecie pacjentów z cukrzycą.

Osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości, które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów, także powinny ograniczyć spożywanie miodu. Zdaniem ekspertów miód ma niekorzystny wpływ na trzustkę i może nasilać dolegliwości związane z przewlekłym stanem zapalnym tego narządu. Jego nadmiar w codziennej diecie zmusza trzustkę do wytwarzania znacznej ilości insuliny.

Alergicy również powinni wykluczyć miód ze swojego menu. Obecne w nim substancje czynne z dodatkiem pyłków roślinnych mogą pogłębiać symptomy alergii, a w ekstremalnych przypadkach wywołać wstrząs anafilaktyczny.

Wprawdzie spożywanie miodu może być szkodliwe dla naszego zdrowia, ale nie oznacza to, że powinniśmy omijać go szerokim łukiem. Podobnie jak w przypadku innych produktów, należy zachować umiar i zdrowy rozsądek.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Bodnar nie chce rozmawiać z prezesem Święczkowskim. "Nie wierzę w próby kompromisu"
Pojechali do Czech, by zobaczyć porażkę. Jagiellonia utrudniła sobie sytuację
Robisz tak z lampkami choinkowymi? Możesz zapłacić wysoką karę
Mało znane fakty nt. Jaruzelskiego. O tym mówi się rzadko
Sensacyjne odkrycie na Podkarpaciu. Rzymianie w lesie pod Baligrodem?
Księża potwierdzili nawrócenie Jaruzelskiego. Ostra reakcja Senyszyn
"Cały czas są aktywne". Zdjęcie z okolic Iławy
"Zachowaj honor do końca". Instrukcja dla rosyjskiego żołnierza
Zakaz korzystania z social mediów do 16. roku życia? Ten sondaż mówi wszystko
Kalisz. Upadek z 10. piętra szpitala. Nie żyje 39-letni pacjent
Tragedia w Idalinie. W pożarze zginęły cztery osoby, w tym troje dzieci
Cristiano Ronaldo otrzymał luksusowe auto. Jest warte fortunę
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić