Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Pij codziennie. Najsilniejsze antyrakowe działanie

10

Czy codzienne spożywanie soku pomidorowego ma wpływ na nasze zdrowie? Jak najbardziej! Do swojego jadłospisu powinny włączyć go zwłaszcza osoby, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu lub nadciśnieniem tętniczym.

Pij codziennie. Najsilniejsze antyrakowe działanie
Dlaczego warto pić sok pomidorowy? (Licencjodawca)

Składniki odżywcze w pomidorach

Pomidory zawierają wspomagający trawienie błonnik, a przy tym są niskokaloryczne. Wśród składników odżywczych w nich zawartych na szczególne wyróżnienie zasługuje jednak likopen, będący silnym przeciwutleniaczem, nadającym pomidorom ich czerwony kolor.

Pomidory są również doskonałym źródłem witamin A i C, które pomagają wzmocnić system immunologiczny, poprawiają zdrowie skóry i chronią oczy, witaminy K, która jest niezbędna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi oraz witaminy E oraz beta-karotenu - antyoksydantów, neutralizujących szkodliwe wolne rodniki.

W pomidorach obecne są również witaminy z grupy B (wspierające układ nerwowy), w tym niacyna (wpływająca na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi) oraz pierwiastki mineralne: potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, miedź i kobalt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: 5 powodów, dla których warto jeść pomidory

Wpływ picia soku pomidorowego na organizm

Regularne spożywanie soku pomidorowego może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Likopen, obecny w pomidorach, został powiązany z obniżonym ryzykiem niektórych rodzajów nowotworów, w tym raka prostaty.

Badania sugerują, że może on również pomóc w ochronie przed chorobami serca poprzez obniżanie poziomu "złego" cholesterolu LDL. Ważne jednak, by pamiętać, że likopen jest najlepiej przyswajalny, gdy pomidory są poddane obróbce termicznej w towarzystwie zdrowego tłuszczu.

Sok pomidorowy jest także doskonałym źródłem potasu, minerału niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni, pomagającego w regulacji ciśnienia krwi oraz obniżającego ryzyko udaru.

Jaki sok pomidorowy wybrać?

Nie wszystkie soki pomidorowe są jednak takie same. Wybierając sok pomidorowy, należy zwrócić uwagę na etykietę — najlepszy będzie ten bez dodatku soli i cukru. Warto zainwestować w sok pomidorowy wysokiej jakości albo rozważyć przygotowanie go samodzielnie w domu.

Oto prosty przepis na domowy sok pomidorowy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 1 liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

1. Dokładnie umyj pomidory i pokrój je na mniejsze kawałki.

2. Umieść pomidory w dużym garnku. Dodaj przyprawy i gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory zaczną puszczać sok. To powinno zająć około 15-20 minut.

3. Po tym czasie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez kolejne 30-45 minut, aż pomidory całkowicie się rozpadną. W tym czasie dodaj do nich odrobinę oliwy z oliwek.

4. Przecedź mieszankę przez sitko do innego garnka, aby pozbyć się skórek i nasion. Możesz również użyć blendera ręcznego, ale pamiętaj, że wówczas sok będzie miał inną konsystencję.

5. Przelej gorący sok do sterylnych słoików, dokręcaj pokrywki i odwróć do góry dnem, aby zapewnić prawidłowe uszczelnienie.

6. Sok pomidorowy można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok. Po otwarciu należy jednak przechowywać go w lodówce.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić