Milena Górecka| 

Dodajesz do żurku? Tak fundujesz sobie udar

24

Spożywanie białej kiełbasy stanowi istotny element kulinarnych tradycji wielu polskich domów — zwłaszcza w Wielkanoc. Czy jednak biała kiełbasa, niewątpliwie będąca zarówno źródłem białka, jak i satysfakcji kubków smakowych, jest bezpieczna dla wszystkich?

Dodajesz do żurku? Tak fundujesz sobie udar
Czy warto dodawać białą kiełbasę do żurku? (Licencjodawca, dziewul)

Czym właściwie jest biała kiełbasa?

Biała kiełbasa jest wyrobem mięsnym, który składa się głównie z surowego mięsa wieprzowego i sporej ilości tłuszczu. Zawartość tłuszczu, będącego kluczowym determinantem koloru wyrobu (!), wraz z dodatkiem aromatycznych przypraw — czosnku, pieprzu, gorczycy, majeranku i kminku — nadaje białej kiełbasie charakterystyczny smak i zapach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak zrobić zakwas na żurek?

Zagrożenia związane ze spożywaniem białej kiełbasy

Spożywanie białej kiełbasy, jak każdego produktu mięsnego o wysokiej zawartości tłuszczu i soli, wiąże się z dwoma zagrożeniami zdrowotnymi.

Wysoki poziom cholesterolu. Biała kiełbasa zawiera znaczące ilości tłuszczów nasyconych. Dieta bogata w tłuszcze nasycone może przyczyniać się do wzrostu poziomu LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, choroby wieńcowej czy udaru mózgu.

Wysokie ciśnienie krwi. Biała kiełbasa może zawierać dużą ilość sodu, głównie ze względu na dodatek soli jako konserwantu i wzmacniacza smaku. Nadmierne spożycie sodu jest ściśle powiązane z podwyższonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, które stanowi istotny czynnik ryzyka chorób serca i udaru mózgu.

Wydaje się więc oczywiste, że osoby, które borykają się z wysokim ciśnieniem tętniczym, wysokim cholesterolem lub chorobami układu sercowo-naczyniowego (ewentualnie mają wysokie ryzyko ich wystąpienia) powinny unikać spożywania białej kiełbasy.

Jeśli zjedzą ją raz na kwartał, prawdopodobnie nic się nie stanie — warto jednak pamiętać o tym, by biała kiełbasa była dodatkiem do zdrowego obiadu, nie głównym źródłem pożywienia.

W profilaktyce zdrowia sercowo-naczyniowego zaleca się stosowanie diety bogatej w błonnik, pełnoziarniste produkty, owoce, warzywa oraz zdrowe tłuszcze, takie jak oleje roślinne i tłuste ryby. Drugim filarem zdrowia serca jest aktywność fizyczna, trzecim zaś — dobry sen.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić