Dodajesz do żurku? Tak fundujesz sobie udar

Spożywanie białej kiełbasy stanowi istotny element kulinarnych tradycji wielu polskich domów — zwłaszcza w Wielkanoc. Czy jednak biała kiełbasa, niewątpliwie będąca zarówno źródłem białka, jak i satysfakcji kubków smakowych, jest bezpieczna dla wszystkich?

Czy warto dodawać białą kiełbasę do żurku?Czy warto dodawać białą kiełbasę do żurku?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | dziewul

Czym właściwie jest biała kiełbasa?

Biała kiełbasa jest wyrobem mięsnym, który składa się głównie z surowego mięsa wieprzowego i sporej ilości tłuszczu. Zawartość tłuszczu, będącego kluczowym determinantem koloru wyrobu (!), wraz z dodatkiem aromatycznych przypraw — czosnku, pieprzu, gorczycy, majeranku i kminku — nadaje białej kiełbasie charakterystyczny smak i zapach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić zakwas na żurek?

Zagrożenia związane ze spożywaniem białej kiełbasy

Spożywanie białej kiełbasy, jak każdego produktu mięsnego o wysokiej zawartości tłuszczu i soli, wiąże się z dwoma zagrożeniami zdrowotnymi.

Wysoki poziom cholesterolu. Biała kiełbasa zawiera znaczące ilości tłuszczów nasyconych. Dieta bogata w tłuszcze nasycone może przyczyniać się do wzrostu poziomu LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycy, choroby wieńcowej czy udaru mózgu.

Wysokie ciśnienie krwi. Biała kiełbasa może zawierać dużą ilość sodu, głównie ze względu na dodatek soli jako konserwantu i wzmacniacza smaku. Nadmierne spożycie sodu jest ściśle powiązane z podwyższonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego, które stanowi istotny czynnik ryzyka chorób serca i udaru mózgu.

Wydaje się więc oczywiste, że osoby, które borykają się z wysokim ciśnieniem tętniczym, wysokim cholesterolem lub chorobami układu sercowo-naczyniowego (ewentualnie mają wysokie ryzyko ich wystąpienia) powinny unikać spożywania białej kiełbasy.

Jeśli zjedzą ją raz na kwartał, prawdopodobnie nic się nie stanie — warto jednak pamiętać o tym, by biała kiełbasa była dodatkiem do zdrowego obiadu, nie głównym źródłem pożywienia.

W profilaktyce zdrowia sercowo-naczyniowego zaleca się stosowanie diety bogatej w błonnik, pełnoziarniste produkty, owoce, warzywa oraz zdrowe tłuszcze, takie jak oleje roślinne i tłuste ryby. Drugim filarem zdrowia serca jest aktywność fizyczna, trzecim zaś — dobry sen.

Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop