Dużo zdrowszy niż karp. Warto się zajadać, nie tylko od święta

Jak co roku, na naszych świątecznych stołach pojawią się uwielbiane przez wielu Polaków potrawy rybne. Ciężko wyobrazić sobie wigilię i Boże Narodzenie bez tradycyjnego karpia czy śledzia. Te ryby różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Która z nich jest zdrowsza zdaniem ekspertów?

Śledzie i karpie królują na polskich stołach zwłaszcza podczas świątŚledzie i karpie królują na polskich stołach, zwłaszcza podczas świąt
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Picasa

Ryby są jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych, dlatego lekarze i dietetycy radzą, żeby sięgać po nie przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Znajdziemy w nich białko, magnez, potas, cynk, żelazo, jod, sód, fosfor, kwasy omega-3 i omega-6, witaminy z grupy B oraz witaminy A i D. Z tego względu warto jeść ryby nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia.

"Droga donikąd". Lawina komentarzy w Sejmie po zarzutach dla czołowych polityków PiS

W tym okresie na naszych stołach nie może zabraknąć przede wszystkim karpia i różnego rodzaju potraw ze śledzi. Zapewne niewiele osób zastanawia się nad tym, która z tych ryb jest zdrowsza. Niezaprzeczalny król wigilii należy do ryb słodkowodnym i zdecydowanie różni się od uwielbianego przez wielu mieszkańców kraju nad Wisłą swojego dalekiego morskiego kuzyna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Śledź nie tylko smakuje inaczej niż karp, ale znajdziemy w nim więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ten cenny składnik pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając jednocześnie dobrą frakcję HDL. Nie od dzisiaj wiadomo, że zaburzona gospodarka lipidowa podnosi ryzyko pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wystąpienia udaru mózgu i zawału serca.

Kwasy omega-3 wspomagają prawidłową pracę systemu nerwowego i korzystnie wpływają na rozwój mózgu. Poza tym regulują ciśnienie tętnicze, wykazują właściwości przeciwzapalne i zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory. Kolejną zaletą śledzi jest większa zawartość jodu, który jest niezbędny dla wytwarzania odpowiedniej ilości hormonów przez tarczycę. Ponadto w tych rybach morskich znajduje się więcej niż w karpiu bezcennej witaminy B12. Kobalamina utrzymuje w dobrej kondycji nasz układ pokarmowy, nerwowy i krwionośny.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Wybrane dla Ciebie
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?