Kamil S. Sikora| 

Dużo zdrowszy niż karp. Warto się zajadać, nie tylko od święta

126

Jak co roku, na naszych świątecznych stołach pojawią się uwielbiane przez wielu Polaków potrawy rybne. Ciężko wyobrazić sobie wigilię i Boże Narodzenie bez tradycyjnego karpia czy śledzia. Te ryby różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Która z nich jest zdrowsza zdaniem ekspertów?

Dużo zdrowszy niż karp. Warto się zajadać, nie tylko od święta
Śledzie i karpie królują na polskich stołach, zwłaszcza podczas świąt (Licencjodawca, Picasa)

Ryby są jednymi z najzdrowszych produktów spożywczych, dlatego lekarze i dietetycy radzą, żeby sięgać po nie przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia. Znajdziemy w nich białko, magnez, potas, cynk, żelazo, jod, sód, fosfor, kwasy omega-3 i omega-6, witaminy z grupy B oraz witaminy A i D. Z tego względu warto jeść ryby nie tylko podczas Świąt Bożego Narodzenia.

W tym okresie na naszych stołach nie może zabraknąć przede wszystkim karpia i różnego rodzaju potraw ze śledzi. Zapewne niewiele osób zastanawia się nad tym, która z tych ryb jest zdrowsza. Niezaprzeczalny król wigilii należy do ryb słodkowodnym i zdecydowanie różni się od uwielbianego przez wielu mieszkańców kraju nad Wisłą swojego dalekiego morskiego kuzyna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Scombrotoksizm – zatrucie rybami. Jakie są objawy i na jakie ryby zwracać uwagę?

Śledź nie tylko smakuje inaczej niż karp, ale znajdziemy w nim więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ten cenny składnik pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając jednocześnie dobrą frakcję HDL. Nie od dzisiaj wiadomo, że zaburzona gospodarka lipidowa podnosi ryzyko pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wystąpienia udaru mózgu i zawału serca.

Kwasy omega-3 wspomagają prawidłową pracę systemu nerwowego i korzystnie wpływają na rozwój mózgu. Poza tym regulują ciśnienie tętnicze, wykazują właściwości przeciwzapalne i zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory. Kolejną zaletą śledzi jest większa zawartość jodu, który jest niezbędny dla wytwarzania odpowiedniej ilości hormonów przez tarczycę. Ponadto w tych rybach morskich znajduje się więcej niż w karpiu bezcennej witaminy B12. Kobalamina utrzymuje w dobrej kondycji nasz układ pokarmowy, nerwowy i krwionośny.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić