Najgorsza ryba. Nigdy jej nie kupuj. Oto powód

Czy warto jeść ryby? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Nie wszystkie bowiem gatunki będą wpływały pozytywnie na nasz organizm. Sprawdź, które ryby lepiej omijać z daleka.

Tych ryb lepiej unikaćTych ryb lepiej unikać
Źródło zdjęć: © Getty Images | Getty Images

Zarówno Instytut Żywności i Żywienia jak i Światowa Organizacja Zdrowia zalecają, by w naszym codziennym jadłospisie nie zabrakło ryb. Są one bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych. Według aktualnych wytycznych powinniśmy spożywać dwie porcje ryb tygodniowo (ok. 300 gramów). Dzięki temu do naszego organizmu trafią cenne kwasy omega-3, żelazo, selen, jod, a także witamina A, D i E oraz witaminy z grupy B.

Ryby w naszym menu pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie mózgu, układ sercowo-naczyniowy, wzroku czy kondycję naszych kości oraz zębów. Dodatkowo pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Należy jednak pamiętać, że ryby to doskonały ‘’zbiornik’’ dla metali ciężkich i toksyn, które kumulują się w ich mięsie. Dlatego zanim ponownie sięgniesz po smaczną rybę, musisz wiedzieć, których gatunków unikać.

Na pierwszym miejscu na zakazanej liście znajduje się panga. Rybą, którą wciąż chętnie zajadają się Polacy. Jest tania, ale ta sprowadzana z Chin żyje w zanieczyszczonych pestycydami zbiornikach wodnych lub hodowlach, gdzie warunki sanitarne pozostawiają wiele do życzenia. W dodatku liczne badania ujawniły, że ryby te są faszerowane hormonami i antybiotykami.

Uważać należy też na tilapię, bo podobnie jak panga jest hodowana w brudnych zbiornikach. Wyniki kontroli, którą przeprowadził Morski Instytut Rybacki – Państwowy Instytut Badawczy potwierdziły, że ryba ta zawiera najwyższe stężenia metali ciężkich, takich jak kadm, ołów czy rtęć.

Na czarną listę trafił też łosoś, po tym jak kilka lat temu szwedzka Agencja ds. Żywności odkryła, że w łososiach pochodzących z Bałtyku znajdują się polichlorowane bifenyle (PCB). Eksperci ostrzegali również, że zajadanie się taką rybą może wpływać niekorzystnie na układ immunologiczny, rozrodczy oraz nerwowy.

Niestety wśród ryb, które lepiej ograniczyć jest też tuńczyk. Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) ostrzega przed jego nieograniczoną konsumpcją, gdyż duże ryby oraz drapieżniki kumulują największe ilości metylortęci.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył