Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

Działa lepiej niż zwykła woda. Nawadnia organizm, redukuje obrzęki

3

Kishmish, czyli woda rodzynkowa, jest napojem słodkim, smacznym, odświeżającym i dostarczającym wielu korzyści zdrowotnych. Jego przygotowanie jest przy tym banalnie proste. To świetna alternatywa dla innych porannych napojów, które mogły nam się już znudzić.

Działa lepiej niż zwykła woda. Nawadnia organizm, redukuje obrzęki
Woda rodzynkowa to źródło zdrowia (Licencjodawca, Fajrul Islam)

Korzyści z picia kishmish

Po pierwsze neutralizacja wolnych rodników. Rodzynki są bogate w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i polifenole, które pomagają w neutralizacji wolnych rodników w organizmie. Wolne rodniki są czynnikami, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i przyczyniać się do rozwoju chorób.

Poprawa trawienia. Rodzynki są naturalnie bogate w błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Spożycie kishmish może więc wspomagać trawienie, regulować ruchy jelit i łagodzić problemy z zaparciami.

Uzupełnienie składników odżywczych. Kishmish dostarcza różnorodne składniki odżywcze, w tym witaminy (witamina C, witaminy z grupy B) oraz minerały (magnez, potas, żelazo). Te składniki odżywcze są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i utrzymania dobrego zdrowia.

Energia i wzmacnianie organizmu. Ze względu na zawartość węglowodanów, rodzynki mogą dostarczyć organizmowi szybką dawkę energii. Są także bogate w naturalne cukry, które są łatwo przyswajalne przez organizm. Spożycie kishmish może pomóc w poprawie wytrzymałości i wzmacnianiu organizmu.

Poprawa zdrowia serca. Zawartość wspomnianych wyżej polifenoli pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi i wspieraniu zdrowia serca. Spożycie kishmish może przyczynić się do redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Należy jednak pamiętać, że osoby z cukrzycą i nietolerancją fruktozy powinny uważać na spożycie rodzynek, a napój kishmish, podobnie zresztą jak każdy inny produkt spożywczy, powinien być tylko jednym z wielu elementów urozmaiconej diety.

Jak przygotować wodę rodzynkową?

Przygotowanie kishmish (wody z rodzynkami) jest proste, wymaga tylko kilku kroków.

Składniki:

  • 1 szklanka suszonych rodzynków,
  • 4-5 szklanek wody,
  • Opcjonalnie: miód lub sok z cytryny do smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rodzynki na zdrowie. Kilka dziennie chroni przed nowotworem

Instrukcje:

Zanurz rodzynki w wodzie na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Możesz użyć ciepłej wody, aby przyspieszyć proces namaczania.

Odcedź wodę, przelej namoczone rodzynki do blendera. Dolej 4-5 szklanek świeżej wody.

Blenduj rodzynki z wodą aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Jeśli chcesz, możesz dodać trochę miodu lub soku z cytryny, aby nadać kishmish bardziej słodki lub nieco kwaśny smak.

Przelej przygotowaną wodę z rodzynkami do dzbanka lub butelki, przechowuj w lodówce.

Kishmish jest gotowy do spożycia. Koniecznie podawaj go w wersji schłodzonej!

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić