Gdy jej brakuje, ryzyko przedwczesnej śmierci rośnie. Nie ryzykuj

Witaminy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu, a ich niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Dotyczy to zwłaszcza witaminy D. Z najnowszych badań wynika, że jej zbyt niski poziom w organizmie zwiększa ryzyko śmierci.

ugotowane jajkoWitaminę D znajdziemy w żółtkach jaj
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | niuniu

Badacze z University of South Australia postanowili sprawdzić, w jaki sposób zbyt niska podaż witaminy D wpływa na nasz organizm. Naukowcy przeanalizowali dane medyczne ponad 300 pacjentów, którzy pochodzili z Biobanku w Wielkiej Brytanii. Były to osoby w przedziale wiekowym 37-73 lat, mieszkających w Szkocji, Anglii i Walii.

Wyniki tej analizy potwierdziły, że jej zbyt niskie stężenie witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu nawet o 25 procent. W większości przypadków śmierć była spowodowana nowotworami oraz dolegliwościami ze strony układu oddechowego lub sercowo-naczyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Wyniki naszych badań dostarczyły silnych dowodów na związki między niedoborem poziomu witaminy D i śmiertelnością. Są to pierwsze badanie tego rodzaju, ponieważ uwzględnia zgony z powodu chorób układu oddechowego – powiedział główny autor badań dr Josh Sutherland.

Jak podkreślił dr Sutherland, deficyt witaminy D rzadziej występuje u mieszkańców Australii w porównaniu z osobami z innych części świata. Zdaniem eksperta nie zmienia to jednak faktu, że problemy zdrowotne związane z tym niedoborem dotyczą głównie osób starszych nieotrzymujących wystarczającej ilości tej witaminy.

Zarówno zdrowa ekspozycja na słońce, suplementy diety, jak i spożywanie niektórych produktów pomagają dostarczyć do naszego organizmu odpowiednią dawkę witaminy D. Do najbogatszych źródeł witaminy D można zaliczyć takie produkty jak tłuste ryby, nabiał, grzyby i żółtko.


U osób z niedoborem witaminy D mogą wystąpić takie dolegliwości jak ból mięśni i stawów, przewlekłe zmęczenie, brak apetytu, bezsenność, zaburzenia widzenia i schorzenia związane z układem pokarmowym. Z kolei zbyt niski poziom witaminy D w organizmie podnosi ryzyko nadwagi, otyłości, rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i chorób układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Drogowy kryminał. Spójrzcie, co zrobił kierowca ciężarówki
Drogowy kryminał. Spójrzcie, co zrobił kierowca ciężarówki
Ludzie aż się gotują. Instalują to w Krakowie. "Dramat"
Ludzie aż się gotują. Instalują to w Krakowie. "Dramat"
Nagranie z Putinem. Tylko spójrzcie na jego dłoń
Nagranie z Putinem. Tylko spójrzcie na jego dłoń
To jeszcze nie koniec. Zobaczcie, co wyniósł z lasu
To jeszcze nie koniec. Zobaczcie, co wyniósł z lasu
Paraliż w Zakopanem. Ujawnili, co dokładnie się dzieje
Paraliż w Zakopanem. Ujawnili, co dokładnie się dzieje
Taki będzie 10 listopada. Synoptycy nie mają wątpliwości
Taki będzie 10 listopada. Synoptycy nie mają wątpliwości
110 tys. euro za truflę. Rekord na aukcji w Piemoncie
110 tys. euro za truflę. Rekord na aukcji w Piemoncie
FC Porto o zdrowiu Jana Bednarka. Lekarz optymistyczny po urazie kolana
FC Porto o zdrowiu Jana Bednarka. Lekarz optymistyczny po urazie kolana
Lewandowski z hat-trickiem. Barcelona zbliża się do lidera
Lewandowski z hat-trickiem. Barcelona zbliża się do lidera
Zaginęła Polka i jej syn. Wracali z Niemiec. Ślad urwał się na postoju busów
Zaginęła Polka i jej syn. Wracali z Niemiec. Ślad urwał się na postoju busów
Ponad 100 tys. wyświetleń. Kierowca ciężarówki nawet się nie wahał
Ponad 100 tys. wyświetleń. Kierowca ciężarówki nawet się nie wahał
Zaginięcie 31-latka z Polski. Nadeszły smutne wieści z Madery
Zaginięcie 31-latka z Polski. Nadeszły smutne wieści z Madery