Gdy jej brakuje, ryzyko przedwczesnej śmierci rośnie. Nie ryzykuj

Witaminy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju naszego organizmu, a ich niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Dotyczy to zwłaszcza witaminy D. Z najnowszych badań wynika, że jej zbyt niski poziom w organizmie zwiększa ryzyko śmierci.

ugotowane jajkoWitaminę D znajdziemy w żółtkach jaj
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | niuniu

Badacze z University of South Australia postanowili sprawdzić, w jaki sposób zbyt niska podaż witaminy D wpływa na nasz organizm. Naukowcy przeanalizowali dane medyczne ponad 300 pacjentów, którzy pochodzili z Biobanku w Wielkiej Brytanii. Były to osoby w przedziale wiekowym 37-73 lat, mieszkających w Szkocji, Anglii i Walii.

Wyniki tej analizy potwierdziły, że jej zbyt niskie stężenie witaminy D w organizmie zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu nawet o 25 procent. W większości przypadków śmierć była spowodowana nowotworami oraz dolegliwościami ze strony układu oddechowego lub sercowo-naczyniowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na raka

Wyniki naszych badań dostarczyły silnych dowodów na związki między niedoborem poziomu witaminy D i śmiertelnością. Są to pierwsze badanie tego rodzaju, ponieważ uwzględnia zgony z powodu chorób układu oddechowego – powiedział główny autor badań dr Josh Sutherland.

Jak podkreślił dr Sutherland, deficyt witaminy D rzadziej występuje u mieszkańców Australii w porównaniu z osobami z innych części świata. Zdaniem eksperta nie zmienia to jednak faktu, że problemy zdrowotne związane z tym niedoborem dotyczą głównie osób starszych nieotrzymujących wystarczającej ilości tej witaminy.

Zarówno zdrowa ekspozycja na słońce, suplementy diety, jak i spożywanie niektórych produktów pomagają dostarczyć do naszego organizmu odpowiednią dawkę witaminy D. Do najbogatszych źródeł witaminy D można zaliczyć takie produkty jak tłuste ryby, nabiał, grzyby i żółtko.


U osób z niedoborem witaminy D mogą wystąpić takie dolegliwości jak ból mięśni i stawów, przewlekłe zmęczenie, brak apetytu, bezsenność, zaburzenia widzenia i schorzenia związane z układem pokarmowym. Z kolei zbyt niski poziom witaminy D w organizmie podnosi ryzyko nadwagi, otyłości, rozwoju komórek nowotworowych w organizmie i chorób układu krążenia.

Wybrane dla Ciebie
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Brutalny atak na właściciela kebabu w Głogowie. Sprawcy usłyszeli wyroki
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł