aktualizacja 

Genialny patent naszych babć. Koniec z kaszlem i czyste zatoki

217

Nadchodzi jesień, a wraz z nią infekcje i przeziębienia. Istnieje kilka domowych sposobów na ich uniknięcie. Jednym z nich jest "Gałganek Aliny". Koniecznie wypróbuj tę sprawdzoną i skuteczną babciną metodę.

 "Gałganek Aliny"
"Gałganek Aliny" (Wp.pl)

Czosnek w gałganku

Czosnek to naturalny antybiotyk, który jest silną bronią w walce z przeziębieniem i grypą. Nie od dzisiaj wiadomo, że regularne spożywanie czosnku wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. To lecznicze warzywo nadaje się również do użytku zewnętrznego.

Żeby uniknąć kataru, kaszlu i zapalenia zatok warto wypróbować "Gałganek Aliny". Tę metodę stosowały i zachwalały już nasze babcie.

Dzięki niej udrożnimy nasze drogi oddechowe i uchronimy organizm przed nadchodzącymi jesiennymi infekcjami wirusowymi.

Jak zrobić gałganek Aliny?

Żeby przygotować ”Gałganek Aliny” będą nam potrzebne:

  • kilka ząbków czosnku,
  • dzianinowa gaza,
  • 2 gaziki o wymiarach 10x10 cm,
  • tasiemka lub sznurek.

Na początek rozgniatamy czosnek, dzięki czemu uaktywnimy prozdrowotne właściwości allicyny. Potem papkę kładziemy na dwa rozłożone gaziki i zawijamy w kulkę. Leczniczy gałganek zawieszamy w sypialni.

Czosnek i cebula

W czosnku i cebuli znajduje się alliina, czyli sulfotlenek S-alkilocysteiny. Jest to aminokwas, który zawiera siarkę. Kiedy siekamy lub zgniatamy ząbek czosnku, alliina ulega hydrolizie, co powoduje powstanie allicyny. Substancja ta odpowiada za intensywny zapach czosnku, który działa jak antybiotyk.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić