Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na

Gorsze niż strychnina i cyjanek. W tych produktach jest ich najwięcej

12
Podziel się:

Te związki chemiczne są kilkaset razy bardziej trujące niż strychnina i dziesięć tysięcy razy bardziej niebezpieczne dla organizmu niż cyjanek. Uważa się, że dioksyny to jedna z największych trucizn wśród związków znajdujących się w naszym pożywieniu.

Dioksyny to jedna z największych trucizn znajdujących się w naszym pożywieniu.
Dioksyny to jedna z największych trucizn znajdujących się w naszym pożywieniu. (East News)

Czym są dioksyny?

Dioksyny powstają głównie podczas spalania plastiku, np. butelek, odpadów medycznych oraz przy produkcji papieru lub niektórych pestycydów.

Te toksyczne związki występują w wodzie, powietrzu oraz w przedmiotach codziennego użytku, ale najbardziej narażona na ich obecność jest żywność. Zawartość dioksyn w żywności zależy od zawartości tłuszczu w produkcie. Co ciekawe, wyższe stężenia dioksyn w ciele mają osoby z nadwagą i otyłością, nie tylko dlatego, że spożywają z reguły więcej tłustych produktów, ale też dlatego, że tkanka tłuszczowa kumuluje dioksyny.

Toksyczne produkty

Najwięcej dioksyn zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: wędzone ryby, jajka, olej, masło i ser żółty. Wysokie stężenie dioksyn stwierdzono także w mięsie grilowanym.

Warto wiedzieć, że sposób przygotowywania potraw, np. grillowanie mięsa na otwartym ogniu lub smażenie go w wysokiej temperaturze, może zwiększyć ilość zawartych w nim dioksyn, a produkty spożywcze zawierające tłuszcz pochodzenia zwierzęcego mają więcej dioksyn od produktów z tłuszczem roślinnym - mówi dla WP abcZdrowie prof. dr hab. Wojciech Czarnowski z Zakładu Toksykologii Akademii Medycznej w Gdańsku.

Dioksyny mogą powodować:

  • zwiększenie ryzyka rozwoju osteoporozy,
  • zaburzenia rozwoju zębów,
  • spadek odporności,
  • spadek stężenia hormonów tarczycy,
  • zaburzenia pamięci,
  • spadek stężenia hormonów płciowych (testosteronu, estradiolu),
  • mniejszą ruchliwość plemników,
  • zahamowanie owulacji,
  • zmniejszenie płodności,
  • endometriozę,
  • choroby układu krążenia,
  • nowotwory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
mirek
2 lata temu
Coraz więcej takich nowinek ,super ,tylko jak popatrzymy na to wszystko .To okazuje sie ,że praktycznie nic nie powinniśmy jeść. I teraz może zadać pytanie ? ,a co wolno ,niż mówić czego nie wolno.I następne pytanie ,jeśli zabrania sie pewnych substancji itd. w krajach Uni ,to dla czego nikt nie stosuje sie do tego i dalej wypuszcza żywność z tymi substancjami
jaś
2 lata temu
To teraz mi to mówicie?W takim razie jestem trochę nie żywy.
osa,,,
2 lata temu
jak szkodliwe to wykluczyć z zywności a pcha sie tego ile wejdzie by waga była , wiekami ludzie jedli i do dziś żyją tak wiec to sposób obróbki i dodatki chemiczne szkodzą , samo mieso NIE
Obiektywna
2 lata temu
No i co? ma rację pani posłanka sporek żeby nie jeść mięsa i nie pić mleka. Zdrowe są jeszcze korzonki. Miał rację jurny stefan polecając szczaw i mirabelki.
Micia
2 lata temu
Cukier w Lidłu op 1,79zł to dopiero bomba z opóźnionym zapłonem.
123
2 lata temu
nic tak bardzo nie szkodzi jak życie ...
BMC
2 lata temu
Co robi w tej sprawie SANEPiD ?
tw73
2 lata temu
Od kiedy to olej jest produktem pochodzenia zwierzęcego?
Griźli
2 lata temu
Chyba nic nie ma gorszego od grillowania, czyli pieczenia, czyli okopcenia dymem tego co sie piecze. Ludzie nie zdają sobie sprawy co robią, bo przecież dym szkodzi. To jest trucizna! LMudzie nie tylko to jedzą, ale siedzą w oparach dymu i spalenizny. Ot głupota ludzka nie zna granic.
pawel
2 lata temu
o jej a ja tak lubię mięso grillowane ...a pan dochtór tylko gotowane ?
2165685
2 lata temu
to czemu to jest dozwolone skoro takie zle?
Marzena
2 lata temu
I bardzo dobrze że ostrzegacie innych! Jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego nie tylko mięsa i wędliny ale też tłuszcze i produkty mleczne to trucizna dla mas po którą sięga chyba tylko ciemnogród bo myśli że skoro od starożytności lud takie coś je to i teraz można! Żebyśmy mogli żyć długo i w zdrowiu musimy przejść na weganizm i odżywiać się wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego. Ja sama jestem weganką od kilku lat i czuje się o wiele inteligentniejsza niż ciemna masa którą byłam jeszcze przed przejściem na tą dietę. Jeśli chcecie długo żyć i chronić nasz klimat bo panuje globalne ocieplenie i topnieją lodowce i dochodzi do innych katastrof na świecie (a dzieje się tak przede wszystkim przez tych co jedzą produkty zwierzęce) to zdejmijcie klapki z oczu i przejdźcie na weganizm i razem zakończymy cierpienie biednych zwierzątek i przywrócimy klimat do normalności! Pamiętajcie, w roślinach drzemie prawdziwa moc i tylko one uratują nasz świat przed nieuchronną zagładą!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić