Gessler przydałaby się rewolucja? Kucharz ujawnia

61

Magda Gessler potrzebuje rewolucji w swoich lokalach? Jak twierdzą byli pracownicy najpopularniejszej polskiej restauratorki, praca u Gessler nie pozwala dobrze zarobić.

Gessler przydałaby się rewolucja? Kucharz ujawnia
W restauracjach Gessler nie idzie zarobić? Tak twierdzi były kucharz. (Getty Images)

Magda Gessler od wielu lat przeprowadza "rewolucje" w restauracjach w całej Polsce, pomagając właścicielom przywrócić biznes na właściwe tory. W swoich programach niejednokrotnie poucza restauratorów, którzy nie doceniają swoich pracowników i oferują im za niskie stawki.

Restauracje Gessler. Kiepskie warunki zatrudnienia?

Byli pracownicy restauracji Magdy Gessler twierdzą, celebrytka oferuje w swoich lokalach godne pożałowania warunki zatrudnienia. Kucharze i pomocnicy podobno często zatrudniani są "na czarno" a wysokość ich wypłat jest uwłaczająca.

Na ten temat wypowiedział się dla "Die Welt" były kucharz jednej z restauracji Magdy Gessler:

Po kilku miesiącach dostałem umowę na pół roku z pensją 11 zł za godzinę. Czas pracy nienormowany, ale do tego napiwki. Miesięcznie miałem zarabiać 2700 zł. Potem przyszły ciężkie czasy, szefowa obcięła pensje, a jak komuś to nie pasuje "rynek jest szeroki i głęboki" – opowiedział Marcin Kowalski, cytowany przez "Die Welt".

To nie pierwsza taka opinia na temat pracy w lokalach celebrytki. Mówił o tym już przed laty m.in. Maciej Nowak, popularny krytyk kulinarny. Swoim zdaniem podzielił się kiedyś na facebookowym profilu:

Zatrudniacie kelnerów na czarno, za grosze, w najlepszym wypadku na umowach śmieciowych. Napiwki to podstawa ich wynagrodzenia za ciężką i niewdzięczną pracę. Zaś doliczanie serwisu do rachunku to kolejne ograbianie pracownika i nigdy się z tym nie pogodzę - pisał Nowak
Trwa ładowanie wpisu:facebook

Oburzenie w sieci wywołało także niedawno opublikowane ogłoszenie o pracę w słynnej restauracji Magdy Gessler, u Fukiera. Internauci byli zszokowani proponowaną stawką w warszawskiej knajpie.

Gessler ostatnich doniesień jak na razie nie skomentowała.

Zobacz także: Restauracja nie żałuje, że się otworzyła. "Ludzi na Podhalu jest ogrom"
Autor: SSŃ
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić