Erling Kagge
Erling Kagge| 

Jeden z najzdrowszych produktów na świecie! Oczyszcza jelita ze śluzu i złogów

14

Natto to sfermentowana soja. I chociaż to stały element kuchni japońskiej, to ten zdrowy produkt świetnie sprawdzi się również w polskiej kuchni jako dodatek do sałatek, zup czy jogurtów. Jakie właściwości ma natto?

Jeden z najzdrowszych produktów na świecie! Oczyszcza jelita ze śluzu i złogów
Natto to zdrowotna bomba (Getty Images)

Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości

Natto powstaje w wyniku fermentacji soi, która następuje dzięki bakteriom Bacillus Subtillis. Natto pochodzi z Azji, ale staje się coraz bardziej popularna w Europie. Według powszechnych opinii jest to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Co więcej, mówi się, że to właśnie sekret długowieczności Japończyków.

Ze względu na kleistą konsystencję i specyficzny zapach, możemy na początku być nie do końca przekonani co do tego rodzaju produktu. Jednak natto jest bardzo smaczne i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Podczas fermentacji soi powstaje enzym - nattokinaza, który zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Soja natto zawiera też cenne witaminy D i K oraz fitoestrogeny i izoflawony. Dzięki tym elementom korzystnie działa na nasza kondycję zdrowotną. Regularne spożywanie natto obniża stężenie złego cholesterolu we krwi nawet o 10 proc.

Poza tym jedzenie soi natto reguluje poziom cukru we krwi. Sfermentowana soja działa również pozytywnie na budowę i wytrzymałość naszych kości dzięki zawartości wapnia oraz witamin D3i K2. Dzięki proteinom, natto jest także świetną bronią w walce z nadciśnieniem. Ponadto soja natto zawiera bakterie, które oczyszczają nasze jelita ze złogów i śluzu.

Warto również wspomnieć, że regularne jedzenie tego produktu poprawi nasz metabolizm, zwalczy zaparcia i pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy.

Natto można kupić w sklepach orientalnych lub tych ze zdrową i ekologiczną żywnością. 100 g soi natto kosztuje około 10-15 zł. Najlepiej wybrać soję wyprodukowaną w Japonii, żeby mieć pewność, że nie jest modyfikowana genetycznie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić