Jeden z najzdrowszych produktów na świecie! Oczyszcza jelita ze śluzu i złogów

Natto to sfermentowana soja. I chociaż to stały element kuchni japońskiej, to ten zdrowy produkt świetnie sprawdzi się również w polskiej kuchni jako dodatek do sałatek, zup czy jogurtów. Jakie właściwości ma natto?

Natto to zdrowotna bombaNatto to zdrowotna bomba
Źródło zdjęć: © Getty Images
Erling Kagge

Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości

Natto powstaje w wyniku fermentacji soi, która następuje dzięki bakteriom Bacillus Subtillis. Natto pochodzi z Azji, ale staje się coraz bardziej popularna w Europie. Według powszechnych opinii jest to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Co więcej, mówi się, że to właśnie sekret długowieczności Japończyków.

Rózgi i prezenty dla polityków. Tak odpowiedzieli Polacy

Ze względu na kleistą konsystencję i specyficzny zapach, możemy na początku być nie do końca przekonani co do tego rodzaju produktu. Jednak natto jest bardzo smaczne i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Podczas fermentacji soi powstaje enzym - nattokinaza, który zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Soja natto zawiera też cenne witaminy D i K oraz fitoestrogeny i izoflawony. Dzięki tym elementom korzystnie działa na nasza kondycję zdrowotną. Regularne spożywanie natto obniża stężenie złego cholesterolu we krwi nawet o 10 proc.

Poza tym jedzenie soi natto reguluje poziom cukru we krwi. Sfermentowana soja działa również pozytywnie na budowę i wytrzymałość naszych kości dzięki zawartości wapnia oraz witamin D3i K2. Dzięki proteinom, natto jest także świetną bronią w walce z nadciśnieniem. Ponadto soja natto zawiera bakterie, które oczyszczają nasze jelita ze złogów i śluzu.

Warto również wspomnieć, że regularne jedzenie tego produktu poprawi nasz metabolizm, zwalczy zaparcia i pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy.

Natto można kupić w sklepach orientalnych lub tych ze zdrową i ekologiczną żywnością. 100 g soi natto kosztuje około 10-15 zł. Najlepiej wybrać soję wyprodukowaną w Japonii, żeby mieć pewność, że nie jest modyfikowana genetycznie.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Niedźwiedzie jeszcze nie śpią. Pokazali nagranie z popularnego szlaku
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Lech Wałęsa ujawnił maila i się zaczęło. Internauci podnieśli alarm
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Masz to na swojej posesji? Zmiany w prawie mogą objąć także ciebie
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Nad Bałtyk nadciąga silny sztorm. IMGW ostrzega
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Radykalne zmiany w rajdowych mistrzostwach świata 2027
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Daniel Huber rezygnuje z kariery. Austriacka męczyły kontuzje
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Przetrwała tu miliony lat. Teraz grozi jej wyginięcie
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
Robert Kubica powiedział, jak zapamięta sezon
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
"Najsłynniejsze drzewo w Polsce". Nadleśnictwo ma powód do dumy
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Niemal cała Polska na żółto. IMGW wydało alerty
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście