Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Erling Kagge
Erling Kagge
|

Jeden z najzdrowszych produktów na świecie! Oczyszcza jelita ze śluzu i złogów

7
Podziel się:

Natto to sfermentowana soja. I chociaż to stały element kuchni japońskiej, to ten zdrowy produkt świetnie sprawdzi się również w polskiej kuchni jako dodatek do sałatek, zup czy jogurtów. Jakie właściwości ma natto?

Jeden z najzdrowszych produktów na świecie! Oczyszcza jelita ze śluzu i złogów
Natto to zdrowotna bomba (Getty Images)

Natto, czyli sfermentowana soja – właściwości

Natto powstaje w wyniku fermentacji soi, która następuje dzięki bakteriom Bacillus Subtillis. Natto pochodzi z Azji, ale staje się coraz bardziej popularna w Europie. Według powszechnych opinii jest to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Co więcej, mówi się, że to właśnie sekret długowieczności Japończyków.

Ze względu na kleistą konsystencję i specyficzny zapach, możemy na początku być nie do końca przekonani co do tego rodzaju produktu. Jednak natto jest bardzo smaczne i ma sporo właściwości prozdrowotnych. Podczas fermentacji soi powstaje enzym - nattokinaza, który zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Soja natto zawiera też cenne witaminy D i K oraz fitoestrogeny i izoflawony. Dzięki tym elementom korzystnie działa na nasza kondycję zdrowotną. Regularne spożywanie natto obniża stężenie złego cholesterolu we krwi nawet o 10 proc.

Poza tym jedzenie soi natto reguluje poziom cukru we krwi. Sfermentowana soja działa również pozytywnie na budowę i wytrzymałość naszych kości dzięki zawartości wapnia oraz witamin D3i K2. Dzięki proteinom, natto jest także świetną bronią w walce z nadciśnieniem. Ponadto soja natto zawiera bakterie, które oczyszczają nasze jelita ze złogów i śluzu.

Warto również wspomnieć, że regularne jedzenie tego produktu poprawi nasz metabolizm, zwalczy zaparcia i pomoże nam zrzucić zbędne kilogramy.

Natto można kupić w sklepach orientalnych lub tych ze zdrową i ekologiczną żywnością. 100 g soi natto kosztuje około 10-15 zł. Najlepiej wybrać soję wyprodukowaną w Japonii, żeby mieć pewność, że nie jest modyfikowana genetycznie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Źródło:
WP abcZdrowie
KOMENTARZE
(7)
Tak
rok temu
Za 5 lat powiedza ze powoduje raka
Gość
rok temu
Najlepsza jest kasza jaglana, a nie jakaś tam soja, jeszcze pewnie genetycznie modyfikowana. Nie chcecie mieć śluzu w zatokach i płucach - kasza jaglana nie ma sobie równych.
Cynik
rok temu
Sukcesem długowieczności Japońców jest sake. A może nie?
Palce lizać.
rok temu
Sfermentowana soja i Surströmming (szw. kiszony śledź) – szwedzka potrawa ze sfermentowanych śledzi. Przepychota....
Mgr
rok temu
soja to jeden z najmniej zdrowych składników na swiecie. Poczytajcie se. Soja zabija hormony męskie...
asdfg
rok temu
Jak tu młodym docenić sfermentowaną soje, kiszoną kapustę czy ogórki, na tle kebsa, maka czy kkf. Do czasu aż "zaboli"....
CYRK
rok temu
KORONAWIRUS - COVID-19 TEŻ POCHODZI Z AZJI .
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić