Obniża cholesterol, redukuje tkankę tłuszczową. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie

40

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu, a jego spożywanie wpływa korzystnie na zdrowie. Nie tylko wzmacnia odporność organizmu, lecz także chroni przed rozwojem chorób układu krążenia i zapobiega przesuszeniu skóry. Jest także polecany osobom, które walczą z nadwagą.

Obniża cholesterol, redukuje tkankę tłuszczową. Wystarczą dwie łyżeczki dziennie
(Istock)

Dlaczego warto spożywać olej lniany?

Olej lniany jest nieocenionym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest również cennym źródłem witaminy E wykazującym działanie antyoksydacyjne oraz warunkującym prawidłowy wygląd skóry.

W oleju lnianym obecne są również sterole roślinne, które zapobiegają wchłanianiu cholesterolu w jelitach, przez co następuje zmniejszenie jego poziomu we krwi.

W oleju lnianym znajduje się także luteina, która pozytywnie wpływa na proces widzenia.

Właściwości zdrowotne

Liczne badania wykazały, że olej lniany, dzięki cennym właściwościom zdrowotnym:

  • zapobiega chorobom skóry, w tym łupieżowi, łojotokowi, przeciwdziała wysuszeniu skóry i nadmiernemu łuszczeniu, zmniejsza objawy alergii skórnych (swędzenie, zaczerwienienie);
  • wspomaga leczenie bezpłodności oraz schorzeń prostaty u mężczyzn;
  • wspomaga przyrost tkanki mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej;
  • regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego;
  • przeciwdziała rozwojowi schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, zapobiega neuropatii nerwów u chorych na cukrzycę;
  • zwiększa koncentrację uwagi oraz pamięć;
  • zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia (miażdżyca, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze), hamując agregację płytek krwi i zwiększając poziom tzw. dobrego cholesterolu. Ponadto zwiększa siłę skurczu mięśnia sercowego;
  • warunkuje prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu, buduje bowiem tkankę nerwową mózgu dziecka.

Olej lniany ze względu na zawartość kwasów omega-3 jest także polecany osobom, które walczą z nadwagą.

Dawkowanie oleju lnianego

Codzienne spożywanie ok. 2 łyżek oleju lnianego reguluje metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Pozwala też pozbyć się złogów zalegających w jelitach, co powoduje poprawę samopoczucia i uczucie lekkości.

Olej lniany może być używany do sałatek, kanapek, twarogów czy gotowanych warzyw. Warto wiedzieć, że nie jest to olej do smażenia. Podczas obróbki w wysokiej temperaturze rozpadowi ulegają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a olej lniany traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne.

W przypadku osób dorosłych zaleca się spożywanie od 2 do 4 łyżek oleju dziennie. W celach leczniczych można zwiększyć dawkę do 6-8 łyżek. Olej lniany można również podawać dzieciom i młodzieży. Najlepiej wybierać olej, który był tłoczony nie więcej niż 3 miesiące przed sprzedażą.

Należy przechowywać go w warunkach chłodniczych - pod wpływem długiej ekspozycji na światło słoneczne olej lniany traci swoje właściwości.

Autor: KKG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić