Jeden z najzdrowszych produktów. Niesamowicie oczyszcza organizm.

Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych produktów, po które warto sięgać każdego dnia. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych oraz bogactwo błonnika i węglowodanów złożonych. Niewiele osób wie, że kasza gryczana wykazuje również działanie oczyszczające i odkwaszające.

Kasza gryczana Kasza gryczana
Źródło zdjęć: © Getty Images

Kasza gryczana to produkt znany i ceniony od wieków, zwłaszcza na ziemiach polskich. Gościła na stołach jako dodatek do mięs, ryb, sosów i tak pozostało do dzisiaj. Jest polecana przez dietetyków jako dodatek do obiadów, zup, ale może też stanowić składnik śniadań i kolacji, również tych przygotowywanych na słodko.

Kasza gryczana to solidna porcja wysoce przyswajalnego białka. Pomaga obniżyć cholesterol we krwi, a dzięki rutynie wzmacnia naczynia krwionośne. To jednak nie wszystko. Nagromadzone toksyny i złogi zalegające w naszych jelitach mogą powodować poważne problemy ze zdrowiem.

Kasza dzięki zawartości błonnika usprawnia proces trawienia i zapobiega zaparciom. Pomaga usunąć szkodliwe resztki pokarmowe z naszych jelit, wspomaga proces odchudzania i oczyszczania organizmu.

Jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę oraz anemię, gdyż zawiera duże ilości żelaza. Z kolei diabetycy powinni docenić niski indeks glikemiczny kaszy gryczanej, który nie będzie powodować skoków cukru we krwi. Kasza zapewnia też uczucie sytości na dłużej i pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy. Dodatkowo dzięki zawartości potasu, korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze. Ten rodzaj kaszy nie zakwasza organizmu. Co więcej – jest produktem zasadotwórczym, dlatego warto włączyć go na stałe do naszego codziennego jadłospisu.

Aby jednak skorzystać z prozdrowotnych właściwości kaszy gryczanej, warto odpowiednio ją przygotować. Przed ugotowaniem należy przepłukać ją w zimnej wodzie. Następnie trzeba zagotować wodę z solą i doprowadzić ja do wrzenia. Dopiero wtedy można wsypać do garnka kaszę. Produkt ten gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Gdy ziarna będą miękkie, możemy zdjąć kaszę z ognia i poczekać aż nieco ostygnie. Kasza gryczana doskonale komponuje się z grzybami. Warto po nią sięgać jak najczęściej, ale cenna jest szczególnie zimą, gdyż wykazuje również właściwości rozgrzewające.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski