Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Pod żadnym pozorem nie rób tak z mięsem. Może stać się rakotwórcze

25

Przygotowanie kurczaka, jednego z najczęściej używanych rodzajów mięsa, może wydawać się proste. Jednak wielu z nas popełnia błędy, które sprawiają, że danie traci na smaku, wartościach odżywczych, a nawet może stać się szkodliwe dla zdrowia. Zobacz, jak tego uniknąć.

Pod żadnym pozorem nie rób tak z mięsem. Może stać się rakotwórcze
Tego nie wolno robić z mięsem. Sprawia, że może być rakotwórcze (Pexels)

Często spotykanym zwyczajem w wielu kuchniach jest dokładne mycie kurczaka pod bieżącą zimną wodą przed jego przygotowaniem. Niestety, to nie jest dobra praktyka, gdyż wilgotne mięso staje się idealnym środowiskiem dla bakterii.

Dodatkowo woda skapująca z kurczaka może przenieść drobnoustroje na inne kuchenne akcesoria i produkty spożywcze. Mięso i tak zostanie poddane obróbce termicznej, która skuteczniej zabije bakterie, które zdaje nam się, że skutecznie umyjemy.

Aby nadać kurczakowi wyjątkowy smak i aromat, warto go zamarynować. Jednak istotne jest, aby nie pozostawiać mięsa w marynacie zbyt długo, ponieważ sprzyja to rozwojowi bakterii. Najlepiej umieścić przyprawione mięso w jednorazowej torebce i włożyć do lodówki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Nie smaż kurczaka na używanym wcześniej tłuszczu

Nie ma co się oszukiwać – smażenie to jedna z najmniej zdrowych metod przygotowania mięsa. Specjaliści ds. żywienia oraz lekarze od lat zalecają gotowanie na parze lub pieczenie bez dodatku tłuszczu jako zdrowsze alternatywy.

Jeśli jednak zdecydujesz się na smażenie kurczaka, ważne jest, by nie używać patelni z wcześniej używanym olejem. W przeciwnym razie może dojść do kontaktu ze szkodliwymi substancjami, a danie straci na smaku.

Nie dociskaj mięsa do patelni podczas smażenia

Niektórzy entuzjaści drobiu podczas smażenia przyciskają mięso do dna patelni, próbując w ten sposób przyspieszyć jego przygotowanie. To kolejny kulinarny błąd.

Takie postępowanie sprawia, że kurczak staje się mniej soczysty, a także może przywierać do patelni, co prowadzi do nierównomiernego smażenia lub przypalenia. Im bardziej przypalone mięso, tym więcej zawiera akrylamidu. Ten związek uznawany jest przez naukowców za mutagenny i rakotwórczy, dlatego lepiej unikać tego błędu.

Autor: BAN
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Warszawa pamięta. Syreny zawyły w samo południe
"Nikt nawet nie zareagował". Bójka tuż przy ulicy. Wszystko nagrali
Podali nazwiska osób, które zginęły w Neapolu. To ofiary katastrofy kolejki
Sokole "reality show". Internauci śledzą narodziny piskląt
Tragiczny pożar w Afryce. Prawie 150 ofiar. "Cmentarz dla Kongijczyków"
Nietypowy gość na polskim niebie. Przyleciał z Afryki
Imprezują w Wielkanoc. Mocne słowa księdza. Mówi o "poranku wesołego zajączka"
Historyczna decyzja! Algieria odcina się od języka kolonizatora
Pokazali postrzelonego bociana. "Śrut tkwił w kości skrzydła"
Wielkanocny najazd na Tatry. Trwa turystyczny boom w Zakopanem
Sukces Polaka w USA. Czwarte akademickie mistrzostwo
Wyskoczył z auta i się zaczęło. Doszło do rękoczynów. Jest nagranie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić