Kamil S. Sikora| 

Jedz garść tygodniowo. Chronią przed utratą wzroku

16

Jagody goji cieszą się w naszym kraju coraz większą popularnością. Wyniki najnowszych badań potwierdziły, że po te azjatyckie owoce warto regularnie sięgać nie tylko ze względu na ich walory smakowe, ale także z powodu właściwości prozdrowotnych. Jak się okazuje, suszone jagody goji zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, chroniąc tym samym osoby starsze przed utratą wzroku.

Jedz garść tygodniowo. Chronią przed utratą wzroku
Jakie właściwości mają jagody goji? (Licencjodawca, Stefania Pelfini, La Waziya Phot)

Zwyrodnienie plamki żółtej (ADM) najczęściej dotyka osoby w podeszłym wieku. Jest to choroba oczu, która zaburza zdolność czytania, utrudnia rozpoznawanie twarzy i znacznie podnosi ryzyko utraty wzroku. Z badań statystycznych wynika, że na schorzenie cierpi aż kilkadziesiąt milionów ludzi na całym świecie. W naszym kraju dotyka ono ok. 1,2 mln osób. Prof. Glenn Yiu z Wydziału Okulistyki i Nauk o Widzeniu Uniwersytetu Kalifornijskiego oraz jego zespół naukowy odkryli, w jaki sposób można obniżyć prawdopodobieństwo wystąpienia AMD.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Superfood w twoim ogrodzie

W badaniu przeprowadzonym przez amerykańskich naukowców, które trwało 90 dni, wzięła udział grupa zdrowych dorosłych osób, będących w przedziale wiekowym 45-65 lat. Niektórzy uczestnicy pięć razy w ciągu tygodnia spożywali garść suszonych jagód goji (około 28 gramów), a pozostali zażywali suplementy diety, mające na celu wzmocnienie narządu wzroku.

Po zakończeniu eksperymentu, w oczach osób, które jadły jagody goji, zauważono wzrost gęstości ochronnych pigmentów. U pozostałych osób nie zaobserwowano tego rodzaju zmian. Wspomniane pigmenty ochronne to zeaksantyna i luteina, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Chronią nas przed szkodliwym działaniem niebieskiego światła i spowalniają efekty starzenia się oczu. Wyniki tej analizy zostały opublikowane na łamach recenzowanego czasopisma medycznego "Nutrients".

Nasze odkrycie pokazało, że jagody goji mogą wpływać korzystnie pigmentację plamki u zdrowych dorosłych osób. Następnym krokiem będzie sprawdzenie, w jaki sposób te owoce działają na pacjentów będących we wczesnych stadiach rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej - podsumowali autorzy badań.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić