aktualizacja 

Jest najzdrowsza dla narządu wzroku. Twoje oczy ci podziękują

3

Za pomocą odpowiedniej diety możemy nie tylko poprawić funkcjonowanie naszej wątroby czy jelit. Właściwe produkty spożywcze wpłyną też pozytywnie na nasz wzrok. Po co warto sięgać?

Jest najzdrowsza dla narządu wzroku. Twoje oczy ci podziękują
(Pixabay)

Produkty dzięki którym poprawisz wzrok:

Borówki

Borówki to owoce o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Pomagają zwalczyć stany zapalne w organizmie, a także wykazują działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo znajdziemy w nich również witaminę C, A oraz cynk. To właśnie odpowiednia podaż cynku chroni oczy przed rozwojem kurzej ślepoty. Borówki to także bogactwo witaminy młodości, czyli witaminy E, która zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy.

Oliwa z oliwek

Kupując oliwę z oliwek, zawsze wybierajmy tę extra vergine, bo to właśnie w niej znajdziemy najwięcej antyoksydantów. Produkt ten chroni nasze oczy przed rozwojem chorób siatkówki, a naukowcy wielokrotnie potwierdzili, że dieta śródziemnomorska, której niezbędnym składnikiem jest oliwa z oliwek, jest najzdrowsza dla naszego narządu wzroku.

Migdały i pistacje

Oprócz witaminy E, w tym zdrowych przekąskach znajdziemy też luteinę i zeaksantynę. To wszystko sprawia, że nawet kilka migdałów czy pistacji dziennie usprawniają nasz wzrok i co najważniejsze - hamują proces zwyrodnienia plamki żółtej.

Jajka

W diecie wspomagającej nasz narząd wzroku nie powinno zabraknąć również jajek. To znakomite źródło przeciwutleniaczy oraz luteiny i zeaksantyny. Udowodniono, że jedzenie jajek dostarcza odpowiedniej ilości luteiny, która chroni soczewkę oka przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego.

Tłuste ryby

W rybach takich jak łosoś, pstrąg, sardynki czy makrela znajdziemy cenne kwasy DHA, które znajdują się również w siatkówce naszego oka. Dostarczane za pomocą diety pomagają uniknąć zespołu suchego oka. Dodatkowo w łososiu znajdziemy też kwasy omega-3 i witaminę D, która wpływa na ostrość widzenia.

Pomidory

Również pomidory, które są nieodłącznym elementem diety śródziemnomorskiej chronią przed utratą wzroku, gdyż zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. To wszystko dzięki zawartości likopenu, słynącego też ze swoich przeciwnowotworowych właściwości. Należy pamiętać, że największe stężenie likopenu otrzymamy poddając pomidory obróbce termicznej. Z kolei jego wchłanianie zwiększymy dodając do pomidorów odrobinę oliwy z oliwek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić