Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Jesz je na śniadanie? Tego możesz się spodziewać

0

Jajka są bardzo smaczne i doskonale sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw. Poza tym posiadają wiele prozdrowotnych właściwości i jak się okazuje, spożywane w odpowiedni sposób pomagają przyspieszyć spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dowiedz się, w jaki sposób w pełni wykorzystać dobroczynne działanie jajek.

Jesz je na śniadanie? Tego możesz się spodziewać
Jajka na śniadanie to doskonały wybór (Licencjodawca, Nitas)

W jajku kurzym znajdziemy m.in.: witaminę A, D i E, witaminy z grupy B, pełnowartościowe białko, fosfor, żelazo, cynk, magnez, jod, potas, wapń, aminokwasy i cenne kwasy tłuszczowe. Dzięki zawartości wielu cennych elementów usprawniają metabolizm i pracę układu immunologicznego, wpływają korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a także stymulują produkcję czerwonych krwinek.

Ponadto jajka poprawiają pamięć i wzmacniają masę mięśniową. Obecna w jajkach luteina należąca do grupy karotenoidów wzmacnia kondycję narządu wzroku, chroniąc tym samym przed wystąpieniem zwyrodnienia plamki żółtej. Z kolei zawarte w nich antyoksydanty obniżają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu i redukują szkodliwy nadmiar wolnych rodników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Jajka pochodzące od kur, które otrzymują zdrowy pokarm, są bogate w kwasy omega-3 wykazujące właściwości i pomagają obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów we krwi. Niestety nie każdy powinien regularnie sięgać po jajka zwłaszcza w dużych ilościach i smażone na tłuszczu. Osoby zmagające ze zbyt wysokim cholesterolem i dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego zdecydowanie powinny ograniczyć do minimum spożywanie tego typu potraw.

Eksperci ds. żywienia polecają zdrowym osobom jedzenie jednego jajka na twardo na śniadanie. Dzięki temu przez dłuższy czas będzie nam towarzyszyło uczucie sytości, a co za tym idzie, zjemy mniej w ciągu dnia i szybciej pozbędziemy się, nadmiaru tkanki tłuszczowej. Ten nawyk powinny wprowadzić w życie, w szczególności osoby z nadwagą i otyłością.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Żałoba narodowa po śmierci papieża Franciszka. Czy Polacy dostaną dzień wolny?
Ma 28 lat i kupił drugi klub. Do tego blisko Polski
Kilkanaście budynków bez prądu. Wszystko przez... węża
Słowa Rafaela Nadala mogły zaskoczyć. "Wcale nie tęsknię"
Polska ma potencjał rozwojowy? Polacy dumni z własnych osiągnięć
Kiedy rusza proces Polki? Zatrzymano ją po przylocie na Wyspy
Watykaniści wskażą papabili. Oto faworyci konklawe
Trumna z ciałem papieża. Wieści z Watykanu
Kard. Nycz: zmiany w Kościele są nieodwracalne
Pożar nad Biebrzą to podpalenie? Policja zbiera dowody
Akcja gaśnicza trwa. Żołnierze WOT i dron Bayraktar nad Biebrzą
7 minut. Tyle wystarczy, by uratować życie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić