Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
BBI
|

Grzanki w jajku. Jeden składnik sprawi, że odkryjesz ich smak na nowo

24
Podziel się:

Smażone z obu stron z dodatkiem soli przywodzą na myśl sielankowe dzieciństwo. Grzanki w jajku pamiętają wszyscy wychowani w PRL-u, gdy nikt nie miał w domu tostera, a chleb przypiekało się na patelni. Ich smak wraca teraz w nowej odsłonie, z dodatkiem aromatycznej, wędzonej papryki.

Grzanki w jajku. Jeden składnik sprawi, że odkryjesz ich smak na nowo
Kultowe grzanki w jajku to świetny pomysł na syte śniadanie lub szybką przekąskę (Pixabay, Pixabay)

Grzanki w jajku to świetny sposób na szybkie i pożywne śniadanie lub sycącą przekąskę w ciągu dnia. Łatwe w przyrządzeniu "tosty po polsku" często są jedną z pierwszych poważniejszych potraw, jakie przyrządzać uczą się dzieci.

I nic dziwnego, bo to z tego prostego dania, które składa się z zaledwie dwóch składników, łatwo wyczarować nowe smaki. Sekretem są przyprawy. Grzanki w jajku z dodatkiem czerwonej, wędzonej papryki to smak prosty i oryginalny zarazem.

Grzanki w jajku z dodatkiem wędzonej papryki. Potrzebne składniki:

  • 2-3 kromki białego chleba
  • tłuszcz do smażenia (najlepiej maso klarowane)
  • 2 całe jajka
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki

Grzanki w jajku z dodatkiem wędzonej papryki. Sposób przyrządzania:

  • patelnię o średnicy 28 centymetrów rozgrzej ze sporą ilością tłuszczu
  • jajka rozbij do miseczki lub szerokiego kubka, dokładnie wymieszaj tak, aby żółtko połączyło się z białkiem. Posól i popieprz do smaku, w proporcjach takich, jakich zazwyczaj używasz do jajecznicy.
  • jajka z przyprawami wylej na głęboki talerz. Obtaczaj w nich kromki chleba z obu stron dokładnie.
  • Chleb w jajku wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Zalej kromki resztą jajek, pilnując by jajka ścięły się równo z obu stron.
  • Posyp kromki w jajku obficie z każdej strony wędzoną papryką pod koniec smażenia. Smaż, aż przyprawa stopniowo będzie uwalniała swój aromat.
Zobacz także: Błędy przy robieniu jajecznicy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(24)
Czosnek
2 tyg. temu
I miażdżony czosnek na to, czosnek na to.
Marion
2 tyg. temu
No niektore komentarze sa poprostu burackie!!! Odbiegaja zupelnie od tematu!
Jaja
2 tyg. temu
Całe dzieciństwo to jadłam, mam 28 lat i dzisiaj jadłam na śniadanie, obowiązkowo szczypta wegety i kropla magi ,niebo w gębie
Oko
2 tyg. temu
Redaktorze przestań pieprzyć głupoty że wszyscy pamiętają i jedli tę potrawę w PRL-u. Ja swoje już przeżyłem i tego nie jadłem i nie jem.
Wiesio
3 tyg. temu
Robię to i teraz i dzieci też lubią super żarcie to nie hamburger z odpadów
Babcia
3 tyg. temu
Najlepsze jest proste jedzenie. A takie jajka, tak różnie smakują w zależności od sposobu przygotowania. Chlebojaj uwielbiam, ale jem rzadko, bo nie miewam czerstwego pieczywa.
rare pepe
3 tyg. temu
Przepis na kotlety a'la PIS Z tektury wycinamy coś na kształt kotleta, moczymy w wodzie (bogatsi mogą w ubitym jajku), obtaczamy bułką tartą i smażymy. Jedząc śpiewamy patriotyczne pieśni.
rare pepe
3 tyg. temu
Uff, już się bałem że "nałkowcy" stwierdzili że grzanki z jajkiem są rakotwórcze itd. i nie można ich jeść
<<<<
3 tyg. temu
Brawo, PRL bis! Jeszcze przepis na blok z mleka w proszku, proszę.
ewa
3 tyg. temu
Ja dodaję przyprawę do pizzy,
skierka
3 tyg. temu
jest to po prostu inna, moim zdaniem atrakcyjniejsza, forma jajecznicy z chlebem. Godna uwagi choćby na możliwość wykorzystania czerstwego pieczywa.
Rocznik77
3 tyg. temu
NIc smazonego nie jadam,
K60
3 tyg. temu
Dzięki za przypomnienie. Bardzo popularne i lubiane danie na sobotnie śniadanie. W dodatku - pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Ja robiłam bez pikantno - ziołowych przypraw. Dodawałam odrobinę ( płaska łyżka na 1 jajko) plus troszkę mleka. Po usmażeniu jadło się z dżemem. Dzieci to uwielbiały. Teraz czasami wracam dla przypomnienia smaku.
Bolek OTUA
3 tyg. temu
Brawo Mysia. Czujesz się coraz lepiej.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić